Derde dode bij Foxconn, ongeluk heeft weinig invloed op iPad-leveringen

Het ongeluk vorige week in de Foxconn-fabriek in China heeft een derde leven geƫist. Bij de explosie in de fabriek, waar de razendpopulaire tablet iPad 2 van Apple wordt gemaakt, vielen vorige week direct al twee doden en zestien gewonden.

Foxconn explosie

Inmiddels lijkt duidelijk dat een stofexplosie van aluminiumdeeltjes de oorzaak is van de ontploffing, die een steekvlam tot gevolg had. De productie in de iPadfabriek is stilgelegd en Foxconn en Apple hebben een onderzoek ingesteld. Ook de Chinese politie heeft de zaak in onderzoek.

Twee weken voor zich het ongeluk voordeed, meldde waakhondgroep SACOM – die kritisch is over de werkomstandigheden en het welzijn van de Foxconn-arbeiders – dat er op de nieuwe fabriek in Chengdu op vele fronten iets aan te merken valt. Het management zou falen, arbeiders worden gedwongen om excessief over te werken, en de werkomstandigheden zijn ronduit gevaarlijk. In het rapport van SACOM wordt expliciet gesproken over het rijkelijk aanwezige aluminiumstof in de lucht, dat zeer explosief is en ‘ronddrijft’ op de afdeling waar de achterkanten van de tablets worden gepolijst.

Foxconn ontkende alle aantijgingen, maar de explosie vertelt een ander verhaal. De onderzoeken moeten uitwijzen wat hier werkelijk aan de hand is geweest. Inmiddels liggen van de zestien gewonden er nog negen in het ziekenhuis.

Apple en Foxconn hebben inmiddels gemeld dat de productie van de iPad 2 weinig vertraging zal oplopen. De fabriek in Chengdu waar zich de explosie voordeed, maakte zo’n dertig procent van de tablets. Veruit de meeste iPads worden geproduceerd in Shenzhen, waar een veel grotere Foxconnfabriek staat. De productie van de tablets wordt daar opgevoerd. Het is de bedoeling dat daar straks zo’n vijf miljoen tablets per maand van de lopende band rollen, en eind dit jaar negen tot tien miljoen.

Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Apple iPad dunne schermranden

Insiders verklappen details volgende iPad: dunne schermranden en meer lees verder

Luna Display iPad

Deze dongel maakt van je iPad camera een extra homeknop lees verder

Microsoft Surface Mini

Drie jaar later: specificaties en foto’s geschrapte Microsoft Surface Mini gelekt lees verder

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Acht onmisbare geoptimaliseerde apps voor je Android tablet lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters