Deutsche Telekom moet Europese plannen laten varen na afblazen deal met AT&T

AT&T heeft de overname van T-Mobile USA afgeblazen. De Amerikaanse provider zou T-Mobile USA overnemen van eigenaar Deutsche Telekom. Nu dat niet doorgaat, lijkt het erop dat Deutsche Telekom plannen voor expansie in Europa op de lange baan moet schuiven of helemaal moet laten varen.

T-Mobile logo

T-Mobile heeft altijd wat gekwakkeld in Amerika. Deutsche Telekom wilde ervan af. Eerst werd de kleinere telco Sprint aangezocht om T-Mobile USA over te nemen, maar AT&T deed een beter bod: voor 39 miljard dollar kon Deutsche Telekom zeven maal de jaaromzet krijgen voor zijn slecht lopende Amerikaanse poot. Dat aanbod was te goed om te laten lopen.

De Amerikaanse overheid gooide echter roet in het eten; de overname werd opgeschort na bezwaren van consumentenorganisaties. De deal werd daardoor al hoogst onzeker. Nu geeft AT&T het helemaal op, en als gevolg daarvan moeten de Amerikanen 3 miljard dollar schadevergoeding aan Deutsche Telekom betalen.

Daarmee is de positie van Deutsche Telekom niet gered, want het bedrijf zit nog steeds met T-Mobile USA in zijn maag en plannen om in Europa mobiel internet en cloud-computingdiensten stevig te gaan uitbouwen om zo meer marktaandeel te krijgen, kan de Duitse telco nu ook wel een tijdje vergeten. Deutsche Telekom zit ook nog met de zeer kostbare overname van een Griekse telefoonmaatschappij, die na de overname ernstig verlies is gaan lijden. Daar moet nu erg veel geld bij.

Het is dan ook hoogst onzeker of de Europese plannen van Deutsche Telekom nog doorgang vinden op redelijk korte termijn, tenzij een nieuwe fusiepartner belangstelling toont voor T-Mobile USA. Die zal echter nooit zoveel bieden als AT&T heeft gedaan, want het is bij een overname tamelijk gebruikelijk om vier of vijf keer de jaaromzet te bieden – niet zes of zeven keer, zoals AT&T deed om zijn concurrenten af te troeven. In totaal bood AT&T 37 miljard dollar voor T-Mobile USA.

Bron: Financial Times, The Verge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters