Digitimes: 'Apple richt slagveld aan bij top concurrerende bedrijven'

Het succesvolle Apple, dat de concurrentie elke keer weer straatlengten voor is met nieuwe technologie, leidt tot een klein slagveld aan de top van de concurrenten. Nadat eerder bij Nokia ex-CEO Olli-Pekka Kallasvuo het veld ruimde en bij LG ex-CEO Nam Yong weg moest, was deze week Acer-opperbaas Gianfranco Lanci aan de beurt. Allemaal de schuld van Apple, analyseert Digitimes.

NYC Apple Store

Inmiddels meldt Digitimes dat ook de opperbazen van bedrijven als Motorola, Sony, Toshiba, Asustek Computer en Lenovo het gevaar lopen om op hetzelfde zijspoor gezet te worden als de CEO’s van Nokia, LG en Acer.

Natuurlijk wordt bij het vertrek van zo’n topman of -vrouw nooit gezegd dat het komt door Apple, waar de concurrenten maar niet tegenop kunnen boksen. De iPhone leidde in 2007 een complete revolutie in op telefoongebied, voor de iPad is bijna een jaar na de introductie nog altijd geen echte serieuze concurrent voorhanden, en net toen de fabrikanten dachten het antwoord op de iPad gevonden te hebben, maakte Apple het ding nog dunner, goedkoper en leuker. Hetgeen leidde tot een paniekreactie bij bijvoorbeeld Samsung dat zijn tablets nog maar eens goed door de wringer haalde.

De concurrentie kan het tempo van de vernieuwingen van Apple dus niet bijbenen, zoveel is duidelijk. De topbazen van die concurrenten moeten dan het veld ruimen. Zij zijn per slot van rekening niet in staat geweest om met nieuwe producten deuken te slaan in de hegemonie van Apple.

Bij het vertrek van Lanci bij Acer gebeurt echter iets interessants, want voor het eerst komt er nu geen nieuwe CEO die probeert Apple de loef af te steken, maar een CEO die zegt: rustig aan even. Die tablets zijn niet zo belangrijk en die smartphones ook niet. En daar heeft deze meneer Wang een punt, want vooral op de zakelijke markt worden tablets niet echt als vervangers voor de pc gezien. En dat is waar Acer nog steeds erg groot in is.

Dus even geen nieuwe smartphones en tablets meer van Acer. De tablets van deze fabrikant halen het toch bij lange na niet bij de iPad, realiseert de top van het bedrijf zich. Ook de smartphones leveren het bedrijf vooralsnog niets op, sterker nog, Acer leidt hier verlies op. Acer laat nu Apple rustig begaan op de mobiele markt en pas op het moment dat die markt interessant wordt voor ze, komen ze met het antwoord in de vorm van een nieuw product.

Een dergelijke strategie merken we inmiddels ook bij Dell en HP, die niet erg veel haast lijken te maken met nieuwe smartphones en tablets. De iPad is toch niet in staat om veel potten te breken op vooral de zakelijke markt, waar pc’s en laptops nog altijd veruit populair zijn. Een tablet is daar wel leuk maar kan die apparaten nog lang niet vervangen.

Bron: Digitimes

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters