Directeur HTC: “Nederlandse telecomindustrie moet volwassen worden”

Country manager Mark Moons van HTC liet tijdens het Mobiel 2011-congres weten dat hij van mening is dat de Nederlandse telecomindustrie nog volwassen dient te worden. Zowel producenten als providers dienen de handen in eigen boezem te steken om zo een gezond verdienmodel tot stand te brengen.

Mark Moons, country manager Nederland

Moons hield zijn reden op het Mobiel 2011 congres dat georganiseerd werd door onderzoeksbureau Telecompaper. Volgens de Nederlandse HTC-directeur is het huidig verdienmodel voor mobiel internet niet langer te handhaven en dient de oplossing gevonden te worden in een nauwere samenwerking tussen providers en producenten. Zo zouden providers af moeten stappen van het tien euro-model en bijvoorbeeld drie verschillende bundels moeten gaan aanbieden waarbij kwaliteit, snelheid en de hoogte van het limiet de onderscheidende factoren moeten worden.

Het blokkeren van diensten is volgens Moons juist niet de oplossing omdat het de consument alleen maar in het harnas drijft. “Kijk bijvoorbeeld naar de muziekindustrie. Als deze industrie vanaf het begin af aan een goed verdienmodel had gevonden voor hun content, dan waren MP3-spelers nu een stuk goedkoper geweest en hadden ze nu amper last gehad van piraterij”, aldus Mark Moons tijdens zijn lezing.

Volgens de directeur zouden ook producenten mee moeten denken en werken met de providers om hun te ontzien. Zo zouden nieuwe technieken in toestellen geïmplementeerd kunnen worden om de netwerken meer te ontzien. Daarnaast is er een mogelijkheid dat producenten bijvoorbeeld consumenten gaan adviseren over het gebruik van data en applicaties.

De HTC-directeur is wel van mening dat de ARPU, de omzet per klant bij providers, van providers weer omhoog moet zodat ze niet in de problemen komen. Investeringen in het netwerk zijn hiervoor noodzakelijk, aldus Mark Moons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Lauw -

  Wat mooi om te zien dat een manager van zo'n groot bedrijf met zulke goede doordachte ideeën komt. Daar kunnen er nog veel van leren..

  1. Mark Moons -

   Mark Moons heeft een dikke belang bij dat de klant betaalbaar mobiel internet heeft.
   Wat hij voorstelt was ik al bang voor. Je zal in de toekomst meer moeten betalen voor dezelfde services.
   30 euro per maand voor mobiel internet? Dat zal voor velen echt niet betaalbaar worden. Hoger ARPU? op smsjes en bellen buiten bundel hebben de telco's dik aan verdiend. Ik vergelijk het met vast bellen. Daar heeft KPN sinds internetaansluiting ook nu minder omzet.
   Vroeger betaalde je voor belbasis al 20 euro per maand zonder 1 minuut te hebben gebeld. Voor 20 euro heb je nu al onbeperkt internet.

   1. v-power -

    Dankzij onze nieuwe Tweede Kamer gaan we duurder internet krijgen. Ze willen internet zonder blokkades op mobiel. Wat gaat er gebeuren als iedereen VoIP gebruikt straks? ARPU per klant €10 ipv €35? Daarmee kan geen mobiel netwerk staande gehouden worden en upgrades mag je helemaal vergeten.
    Mobiel internet moet gewoon verplicht duurder worden willen de bedrijven gezond blijven.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters