Vervangend display kan gebruikt worden om je smartphone te bespieden

Iedereen weet dat het display van een smartphone één van de eerste dingen is die kapot gaat. Er is dan ook een behoorlijke business in het repareren of vervangen van de schermpjes. Als het weer zover is en je je display moet laten vervangen moet je wel goed opletten. Hackers kunnen namelijk je nieuwe display gebruiken om je telefoon binnen te dringen.

Gehackt display maakt foto’s van je en ontfutselt wachtwoorden

In een onderzoek aan de Israëlische Universiteit Ben-Gurion is het onderzoekers gelukt om zo’n kwaadaardig display te maken en implementeren. De Huawei Nexus 6P en LG G Pad 7.0 waren de slachtoffers en werden via het scherm gehackt. De onderzoekende hackers wisten de input van het keyboard te bekijken, foto’s van de gebruiker te maken en naar zichzelf te mailen, de gebruiker naar phishing websites te leiden en apps te installeren. Daarnaast wisten ze ook bepaalde zwakheden van het besturingssysteem uit te buiten.

gehackt display

Twee micro-controller chips voor het hackwerk

Dit type aanval op je smartphone wordt ook wel een “chip-in-the-middle” aanval genoemd. Het is eigenlijk precies zoals het klinkt. Een chip wordt ergens in een apparaat geïntegreerd en wordt gebruikt om dat apparaat te hacken. In het geval van het display gebruikten de onderzoekers een Arduino ATmega328 microcontroller en een STM32L432 microcontroller. Met hete lucht wisten ze de touchscreen controller los te halen van de hoofd montageborden. Op deze manier konden ze bij de de koperen elementen, om de twee chips hieraan vast te solderen.

Kapot display

Gehackt display niet van echt te onderscheiden

Hoewel de manier waarop dit in het onderzoek werd uitgevoerd behoorlijk opvallend is, claimen de onderzoekers dat de hack-schermen op een dusdanige manier gemaakt kunnen worden dat er niks raars aan op te merken valt. Zelfs een betrouwbaar reparatiebedrijf zou ze dan per ongeluk kunnen inslaan en installeren op behoorlijk wat smartphones. Omdat er bij deze methode ook nog eens geen bestanden op je toestel worden gezet, wordt het dus ook niet opgemerkt door anti-virus software.

Hopelijk is het nog geen enkele kwaadaardige hacker gelukt om op deze manier een normaal uitziend display te maken. Maar als ze daar wel mee bezig gaan, wordt het behoorlijk lastig om jezelf te beschermen. Wellicht dat er speciale apparatuur gemaakt zal worden om de displays eerst te scannen.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters