Dolby spant patentrechtszaak aan tegen RIM

Dolby, van de ruisonderdrukking, heeft een patentclaim ingediend bij rechtbanken in Duitsland en Amerika tegen BlackBerry-maker Research in Motion (RIM). Dolby wil geld zien voor de geschonden patenten en de rechter moet zich ook uitspreken over de eis om de verkoop van BlackBerry’s te verbieden.

BlackBerry PlayBook

Dolby meent dat RIM digitale audiocompressiemethoden heeft gebruikt in de BlackBerry-telefoons die inbreuk maken op door Dolby geregistreerde patenten. Dolby verlangt daarvoor een schadevergoeding, en zolang die niet is betaald, een verbod op de verkoop van een aantal BlackBerry-telefoons.

De audiocompressiemethoden van Dolby maken een klein bestand van een stukje muziek terwijl de kwaliteit overeind blijft. In de claim meldt Dolby dat RIM deze technologie zowel in diverse telefoons als in de BlackBerry PlayBook gebruikt. Dolby heeft aan RIM een vergoeding gevraagd voor het vermoede gebruik van zijn patenten, maar RIM zou die hebben geweigerd.

De omstreden technologie is bekend onder de afkorting HE AAC, wat staat voor High Efficiency Advanced Audio Coding. Dat wordt alom gebruikt in consumentenelektronica zoals smartphones, tablets en mp3-spelers. Bijna alle smartphonefabrikanten hebben hierover een deal met Dolby gesloten, maar RIM niet.

”Een juridische oplossing is jammer genoeg onze laatste mogelijkheid, nadat RIM weigerde te betalen voor het gebruik van onze technologie”, zei Dolby-directeur Andy Sherman. ”Wij hebben de plicht om ons intellectuele eigendom te beschermen.”

De rechtszaken lopen bij rechtbanken in Noord-Californië en Mannheim.

Bron: Slashgear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Tele2 unlimited

Tele2 overtreft T-Mobile in prijzenoorlog met onbeperkt abonnement lees verder

Apple iphone 8

Biograaf Steve Jobs: Apple is niet meer innovatief lees verder

Google Pixel 3

‘LG gaat de Google Pixel 3 familie produceren’ lees verder

Samsung in China

Samsung in China: van marktleider tot kleine speler lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters