Doodsimpel om featurephone plat te leggen met malafide smsje

Onderzoekers hebben bewezen dat het doodsimpel is om een featurephone onbruikbaar te maken door er een malafide smsje heen te sturen.

sms attack

Tot dusver was de aandacht van zulke methoden om telefoons op afstand te hacken volledig gericht op smartphones. Maar ook low-end telefoons kunnen heel makkelijk het doelwit worden van hackers, zo bewezen de onderzoekers. En hoewel het aandeel van smartphones in de totale mobiele markt flink groeit, is wereldwijd niet meer dan zestien procent van alle toestellen een slimme telefoon. Dommere telefoons zijn nog altijd in de overgrote meerderheid, en die zijn dus ook kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf.

De onderzoekers, studenten aan een universiteit in Berlijn, maakten een proefopstelling in een zogeheten kooi van Faraday waarbinnen een klein privé-telefoonnetwerk werd opgezet. Vervolgens werden telefoons van Nokia, LG, Samsung, Motorola, Sony Ericsson en Micromax onderhanden genomen met smsjes waarin een code zat verwerkt. Alle toestellen lagen na ontvangst van dat smsje plat; er kon niet meer mee gebeld worden.

De ‘binaries’ die met de smsjes werden meegezonden, worden ook wel door telco’s gebruikt om telefoons te voorzien van netwerkinstellingen. Precies die techniek werd ook door de Duitse studenten gebruikt, maar dan om de instellingen zo overhoop te gooien dat de telefoons van het netwerk werden gegooid en het in een aantal gevallen niet meer deden.

Tot dusver werd gedacht dat featurephones, zonder slim besturingssysteem als iOS of Android, onkwetsbaar waren voor aanvallen van hackers. Hun processors zijn niet erg krachtig en ze hebben minder geheugen dan smartphones. Daarom staat er software op die nogal simpel is, en daar kunnen geen wijzigingen in worden aangebracht zonder toestemming van de telco waar het toestel mee verbonden is. Ook zijn de featurephones voorzien van zeer diverse software.

Bron: technology review

Microsoft kondigt nieuwe Nokia-telefoon aan lees verder

De toekomst van Virtual Reality – ADV lees verder

Ringing Bell Freedom 251

Freedom 251 in India te verkrijgen voor 3,58 euro lees verder

Microsoft lanceert Nokia 230 featurephone lees verder

Samsung kondigt nieuwe Galaxy Folder klaptelefoon aan lees verder

Ontwerpers zoeken geld voor ontwikkeling creditcardachtige telefoon lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters