Drie mythes over dure smartphones ontkracht – ADV

Goedkopere smartphones zijn aan een opmars bezig in Nederland. Wij zuinige Hollanders kiezen steeds vaker voor voordelige toestellen, en laten vlaggenschepen links liggen. Drie redenen waarom je misschien toch een topmodel wil kopen.

1) Verschil (in hardware) moet er zijn

Eerlijk is eerlijk: de verschillen in hardware tussen smartphones in verschillende prijsklassen worden steeds kleiner. De processor van de Galaxy S7 is wel een flink stuk krachtiger dan die in de Moto G (2015), maar als je vooral WhatsApp, Snapchat en Facebook gebruikt zul je dat verschil waarschijnlijk nauwelijks merken. ‘Simpele’ apps lopen tegenwoordig bijna overal soepeltjes.

Maar kijk je verder dan je neus lang is, dan zijn er nog genoeg andere onderdelen waarin high-end telefoons zich onderscheiden. Zo maakt zo’n dure iPhone foto’s die echt een stuk mooier zijn dan je met een budgettoestel maakt. Ook zijn duurdere telefoons vaak voorzien van extra features als een waterdichte behuizing, een vingerafdrukscanner of een hartslagmeter. Aangezien je je smartphones waarschijnlijk de hele dag door gebruikt, is het best wel de moeite waard om te ‘investeren’ in een toestel waar je echt het maximale uit kan halen.

2) Futureproof: betere ondersteuning

Sony Xperia Z

Kies je voor een goedkope Android-smartphone, dan hoef je niet te rekenen op enige updates. Kleine uitzonderingen daargelaten blijven dit soort toestellen altijd steken op de versie van Android waar ze mee geleverd worden. Dit in tegenstelling tot vlaggenschepen, die jaren kunnen rekenen op nieuwe software. Kijk bijvoorbeeld naar Sony, dat begin 2013 de Xperia Z uitbracht met Android 4.1 Jelly Bean. Inmiddels zijn er al vijf grote updates verschenen, en loopt het toestel nu op Android 5.1 Lollipop.

Hoewel het behoorlijk teleurstellend is dat je met een goedkope smartphone zelden updates krijgt, zijn er wel goede redenen voor. Zo is de zwakkere hardware vaak niet heel toekomstbestendig, en dus niet geschikt voor nieuwe software. Ook is de winstmarge op budgetsmartphones heel klein. Zouden fabrikanten er twee jaar lang updates voor ontwikkelen, dan moet óf de prijs omhoog of verdwijnt de winst compleet.

Hetzelfde geldt overigens ook voor de iPhone. De smartphones van Apple worden vier, soms wel vijf jaar voorzien van nieuwe versies van iOS, maar dan rekenen we vanaf de dag dat het toestel in de winkels ligt. Als je gaat voor een goedkopere, oude iPhone, dan loopt die ondersteuning al een aantal jaren. Zo’n iPhone 4S voor maar een paar honderd euro lijkt misschien aantrekkelijk, maar hou er rekening mee dat er geen updates meer voor zullen verschijnen. Bovendien zijn nieuwe iOS-features niet altijd beschikbaar op oudere toestellen. Wil je de nieuwe software én de nieuwste features, dan moet je ook bij Apple wat dieper in de buidel tasten.

3) Wachten loont: prijs zakt snel

LG G5 quick case

Pak je de adviesprijzen van high-end smartphones erbij, dan is het waarschijnlijk even slikken. De Galaxy S6 Edge+ werd oorspronkelijk voor ruim 800 euro in de winkel gelegd, terwijl je voor een losse Xperia Z5 bijna 700 euro moest neerleggen. Dat zijn prijzen waar je u tegen zegt.

Maar ben je bereid een paar maanden te wachten, dan kun je flink besparen. Neem bijvoorbeeld de LG G4. Qua specificaties een echt vlaggenschip, met hardware die nog altijd vrijwel alle concurrentie weet te verslaan. Deze smartphone van nog geen jaar oud kun je inmiddels al voor minder dan 400 euro vinden. Dus wil je straks een LG G5 kopen, dan kan het misschien geen kwaad een paar maanden te wachten.

Telekoopwijzer uitgelicht

Telekoopwijzer: de beste smartphones van deze zomer lees verder

WANT is op zoek naar een nieuwe redactiestagiaire! lees verder

Telekoopwijzer september staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juli staat klaar lees verder

telekoopwijzer

Telekoopwijzer juni staat klaar lees verder

Telekoopwijzer mei staat klaar lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters