'Drukte en overheid maken mobiel internet duurder'

Mobiel internet wordt de komende jaren duurder, en dat is deels de schuld van de overheid die met regulering de prijzen van mobiele diensten probeert te drukken. Dat meldt directeur Bart Weijermans van T-Mobile Nederland in een interview met het Financieele Dagblad.

T-Mobile iPhone

De overheidsmaatregelen, waarvan Europees Commissaris Neelie Kroes de grootste pleitbezorger is, hebben dus een contraproductief effect: door de roamingkosten voor bellen en dataverkeer in het buitenland aan banden te leggen, is in Nederland 400 miljoen euro winstgevendheid uit de markt gehaald. Dat moet ergens worden terugverdiend, en daarbij kijkt T-Mobile nadrukkelijk naar de tarieven van het mobiele internet.

De overheidsregulering deelt de verantwoordelijkheid voor de aankomende hogere prijzen overigens met de investeringen die de telco’s moeten doen in hun netwerk, dat inmiddels begin te piepen en te kraken onder de vele smartphones die het internet op willen. De investeringen zijn groot, T-Mobile was het afgelopen jaar 142 miljoen euro kwijt aan het Nederlandse netwerk om het wassende dataverkeer aan te kunnen. Ook dit jaar zal er een dergelijk bedrag in het netwerk van T-Mobile worden geïnvesteerd, meldt Weijermans in het FD.

T-Mobile stelt dat de helft van al het mobiele dataverkeer op dit netwerk plaatsvindt, omdat deze provider de afgelopen twee jaar als enige de iPhone verkocht. Er zijn via T-Mobile 800.000 iPhones in Nederland geactiveerd, wat een grote druk heeft gelegd op het netwerk.

T-Mobile zoekt de oplossing niet in een datalimiet, zoals KPN en Vodafone voor hun iPhone-abonnementen hebben ingevoerd. Bij T-Mobile blijft het internetten ongelimiteerd, maar de abonnementen worden wel duurder. Voor een tientje kan het niet meer, aldus Weijermans. Hoeveel T-Mobileklanten straks gaan betalen, wilde hij niet zeggen.

Het FD meldt dat T-Mobile vorig jaar de winst zag groeien tot 461 mijoen euro, zo’n dertig miljoen meer dan het jaar ervoor. De omzet nam weliswaar met twee procent af tot 1,77 miljard euro, maar doordat meer abonnementen via internet werden verkocht en er minder geld aan promotie van telefoons is besteed, kon toch een beter resultaat worden bereikt.

Bron: Het Financieele Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. rien huismans -

  maak het maar duurder, dan worden tenminste die goedkope mobieltjes opgeruimd, want die worden dan gekocht. trouwens die dure mobieltjes de verkoop daarvan gaat dit jaar al omlaag.

 2. Piet -

  Er zitten wat vreemde aannames in de beweegredenen om de tarieven te verhogen.

  Hij heeft het over 400 milj. winstgevendheid die uit de markt wordt gehaald door overheidsmaatregelen.
  De overheid reageert hier met maatregelen omdat er op een oneigenlijke manier fors geld wordt verdiend. Je zou kunnen zeggen dat het hier gaat om ‘illegaal’ verdient geld. Waarom reageert de overheid anders? Nee, wat zij moeten doen is gewoon een kostendekkend tarief rekenen voor roaming met daarop een normale opslag voor winst. Het lijkt hier wel op witwassen. Iets dat verkeerd is nu legaal maken.

  Het andere vreemde element is de opmerking dat smartphones zoveel dataverkeer genereren. Maar daar is het ze toch juist om te doen? Hebben de Telco’s niet steeds benadrukt hoe geweldig die dingen zijn en wat er allemaal mee mogelijk is? Door Smartphone’s aan te bieden en abonnees middels lange contracten aan zich te binden heeft men dit toch over zichzelf afgeroepen.

  De winst is met 30 milj. gestegen. Dit ondanks de afschrijvingen op de investering van 143 milj. dit jaar. Financieel is er dus geen enkele reden om een verhoging door te voeren anders dan nog meer geld uit de zakken van de gebruikers te kloppen.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters