Alles wat je moet weten over dual sim smartphones

Hoewel dual sim smartphones in Nederland nog niet vaak worden gebruikt, zijn ze in China al een tijdje behoorlijk populair. Het is zelfs zo dat bijna alle Chinese toestellen die op de markt komen uitgerust zijn met de feature. Voor wie nog niet bekend is met het dual sim fenomeen leggen we hier uit wat het precies is, waarom en handig is en welke telefoons in Nederland beschikbaar zijn met de technologie.

Twee simkaarten in één toestel

Zoals de naam eigenlijk al aangeeft is een dual sim toestel, een smartphone waarin je twee simkaarten kunt stoppen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je naast je privé nummer ook een zakelijk mobiel nummer hebt. Normaal gesproken zou je dan met twee telefoons rond moeten lopen. Met dual sim hoef je nog maar één toestel bij je te hebben. Erg handig aangezien smartphones ook steeds groter blijven worden.

dual sim technologie

Goedkoper bellen in het buitenland

Een andere reden om een dual sim toestel te kopen is voor wanneer je vaak buiten Europa bent. Je kunt dan als tweede simkaart bijvoorbeeld een prepaid kaart van het land waar je bent gebruiken, zodat de kosten van je normale bundel niet de pan uitrijzen. Tegenwoordig is dat binnen de Europese Unie niet meer nodig. Vanaf 15 juni zijn namelijk de roamingkosten in EU landen afgeschaft.

Drie verschillende dual sim technologieën

Onder de dual sim paraplu vallen drie verschillende uitvoeringen van de technologie. Als eerste heb je de dual sim passief technologie. Hierbij is er altijd maar één simkaart actief. Als je de andere wilt gebruiken moet je handmatig overschakelen op het tweede nummer.

Bij dual sim actief zijn beide simkaarten tegelijkertijd geactiveerd. Het toestel heeft hierbij twee antennes om data te ontvangen en te verzenden. Het nadeel aan deze methode is dat de tweede antenne ook energie van je batterij slurpt en je telefoon dus sneller leeg is.

Als laatste is er nog dual sim standby. Hierbij wordt maar één antenne gebruikt, waar de gebundelde signalen van de twee simkaarten gebruik van maken. Beide kaarten zijn actief om berichten en telefoontjes ontvangen, maar op het moment dat je belt met de ene simkaart wordt de andere even gedeactiveerd. Op deze manier blijf je altijd bereikbaar op beide nummers, terwijl je geen tweede energieslurpende antenne nodig hebt.

Huawei G8

Extra simkaart of microSD kaart?

Bij de meeste Android toestellen is het mogelijk om via een microSD kaart de opslagruimte te vergroten. Let bij het kopen van een dual sim toestel wel goed op of je dat nog steeds kunt doen, zonder de gleuf voor de extra simkaart te gebruiken. Bij sommige toestellen kun je of een extra simkaart gebruiken, of een microSD kaart toevoegen.

dual sim Huawei P9 Lite

Dual sim toestellen in Nederland

Hoewel het nog niet zo bekend is in Nederland, zijn er wel al enkele dual sim smartphones beschikbaar voor een zeer redelijke prijs. Zo heb je de Samsung Galaxy J5, waarbij je twee simkaarten en een microSD kaart kunt gebruiken.

Ook de OnePlus 3T ondersteunt een tweede simkaart en komt voor een schappelijke prijs met premium features. Daarnaast is er nog de Huawei P9 Lite. Deze is een iets uitgeklede versie van de Huawei P9 en komt ook met de dual sim technologie. Met de MagicSim Elite maak je je eigen dual sim smartphone.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters