Duitse consumentenbond klaagt WhatsApp aan wegens datadeling

De Duitse consumentenbond VZBV heeft in Berlijn een rechtszaak ingediend tegen WhatsApp wegens het verzamelen en delen van gegevens met Facebook. WhatsApp heeft vorig jaar de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid gewijzigd, waardoor het hiervoor wordt beschuldigd.

WhatsAppToen WhatsApp in 2014 verkocht werd aan Facebook, maakten verschillende privacywaakhonden zich zorgen over wat er met de gegevens van consumenten zou gebeuren. Facebook CEO Mark Zuckerberg beloofde toen om de twee diensten gescheiden te houden. Voor een aantal jaren bleef het zo dat er niks met de gegevens werd gedaan.

Tot WhatsApp vorig jaar september meldde een nieuwe voorwaarde te hebben om alsnog gegevens uit te wisselen. De gebruikers konden er toen voor kiezen om binnen dertig dagen het datadelen uit te zetten. Anders zouden de gegevens van de gebruikers gebruikt worden voor advertenties en vriendschapssuggesties op Facebook.

De VZBV vindt het voornamelijk vervelend dat de nummers uit het telefoonboek van WhatsApp-gebruikers met Facebook-gebruikers gedeeld wordt.

Voorwaarden

WhatsApp is zich van geen kwaad bewust. Volgens een woordvoerder voldoet de app aan de Duitse wet en de richtlijnen van de Europese Unie. “Er wordt een duidelijke uitleg over de werking en de keuze van de dienst gegeven.”

Toch vindt VZBZ het niet aanvaardbaar dat de gegevens gebruikt worden om reclames te personaliseren. Ondanks dat er een mogelijkheid is om het uit te zetten, vindt de VZBZ dat er eerst toestemming gevraagd moet worden. Met de rechtszaak eist VZBZ dat de eerdere gedeelde data verwijderd wordt. En dat er in de toekomst geen data meer gedeeld mag worden.

WhatsApp en Facebook hebben het de laatste tijd sowieso zwaar te verduren. Een verbond van Europese privacytoezichthouders overweegt ook maatregelen te nemen, omdat de datadeling tussen beide bedrijven nog niet is stopgezet.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters