Duitse consumentenbond klaagt WhatsApp aan wegens datadeling

De Duitse consumentenbond VZBV heeft in Berlijn een rechtszaak ingediend tegen WhatsApp wegens het verzamelen en delen van gegevens met Facebook. WhatsApp heeft vorig jaar de gebruiksvoorwaarden en het privacybeleid gewijzigd, waardoor het hiervoor wordt beschuldigd.

WhatsAppToen WhatsApp in 2014 verkocht werd aan Facebook, maakten verschillende privacywaakhonden zich zorgen over wat er met de gegevens van consumenten zou gebeuren. Facebook CEO Mark Zuckerberg beloofde toen om de twee diensten gescheiden te houden. Voor een aantal jaren bleef het zo dat er niks met de gegevens werd gedaan.

Tot WhatsApp vorig jaar september meldde een nieuwe voorwaarde te hebben om alsnog gegevens uit te wisselen. De gebruikers konden er toen voor kiezen om binnen dertig dagen het datadelen uit te zetten. Anders zouden de gegevens van de gebruikers gebruikt worden voor advertenties en vriendschapssuggesties op Facebook.

De VZBV vindt het voornamelijk vervelend dat de nummers uit het telefoonboek van WhatsApp-gebruikers met Facebook-gebruikers gedeeld wordt.

Voorwaarden

WhatsApp is zich van geen kwaad bewust. Volgens een woordvoerder voldoet de app aan de Duitse wet en de richtlijnen van de Europese Unie. “Er wordt een duidelijke uitleg over de werking en de keuze van de dienst gegeven.”

Toch vindt VZBZ het niet aanvaardbaar dat de gegevens gebruikt worden om reclames te personaliseren. Ondanks dat er een mogelijkheid is om het uit te zetten, vindt de VZBZ dat er eerst toestemming gevraagd moet worden. Met de rechtszaak eist VZBZ dat de eerdere gedeelde data verwijderd wordt. En dat er in de toekomst geen data meer gedeeld mag worden.

WhatsApp en Facebook hebben het de laatste tijd sowieso zwaar te verduren. Een verbond van Europese privacytoezichthouders overweegt ook maatregelen te nemen, omdat de datadeling tussen beide bedrijven nog niet is stopgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters