Duizenden voicemails Nederlandse overheid op straat via standaardpincode – Update

Deze week ontdekte EenVandaag dat de voicemailberichten van bijna iedereen die werkzaam is voor de overheid af te luisteren zijn. Dat is mogelijk door via een externe telefoon ‘in te loggen’ op de betreffende voicemailbox middels een standaardpincode.

Het lek ontstond doordat de overheid overgestapt is op Vodafone voor alle mobiele telefonie, en die provider een dienst biedt om met een pincode je voicemail via een extern apparaat af te luisteren. Die pincode bleek niet veranderd te zijn bij de ambtenaren, waardoor EenVandaag de voicemail van vele ministers, Kamerleden, burgemeesters en medewerkers van DNB en RVD kon afluisteren. Ook bij een groot aantal ‘gewone’ Vodafone gebruikers bleek dit mogelijk te zijn.

Emile Roemer, lijsttrekker van de SP, reageert onthutst op het nieuws: “Dat dit zelfs op dit niveau gebeurt, is knulligheid ten top. De staatsbeveiliging heeft hier gewoon gefaald!” Ook beveiligingsdeskundige Danny Mekic is geschokt: “Het instellen van een standaardcode betitel ik als een zeer ernstig datalek. Het betekent dat voicemailberichten van de mensen op straat liggen. Zo kan staatsgeheime info op straat belanden.”

In een reactie liet Vodafone weten dat het in principe de eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker is om de standaardpincode te veranderen. Wel stuurde de provider meteen een persbericht rond waarin aangekondigd wordt dat het extern beluisteren van de voicemailbox vanaf dit moment alleen nog mogelijk is als de standaardpincode veranderd is door de gebruiker in kwestie.

Update op 23/03/2011 om 19:50 uur:

De CEO van Vodafone Nederland, Jens Schulte-Bockum, laat in een reactie weten dat het hem spijt dat dit voorval kon gebeuren bij het netwerk. Zijn reactie: “Wij zijn enorm geschrokken van het bericht dat EenVandaag de voicemails van politici heeft afgeluisterd. Toen wij het bericht kregen, hebben wij direct alles in het werk gesteld om de techniek zo aan te passen dat het niet meer mogelijk is om vanaf een andere telefoon een voicemail af te luisteren zonder persoonlijke pincode. Binnen een paar uur hadden we dat voor elkaar. Op dit moment is het dan ook niet meer mogelijk om vanaf een andere telefoon de voicemail af te luisteren zonder persoonlijke pincode. Dat geldt voor alle telefoons van Vodafone, dus niet alleen de telefoons van politici. Graag wil ik aan de bewindslieden die door EenVandaag zijn afgeluisterd persoonlijk mijn excuses aanbieden. Dat had nooit mogen gebeuren. “

Telefoon 2e Kamer 
Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters