Een blik op de ontwikkeling van een nieuw Symbian-platform

Op de officiële blog van het Symbian Foundation-project heeft editor David Wood onlangs gepost hoe de ontwikkeling van een nieuw Symbian-platform in zijn werk gaat. Ook is er een releaseplan voor de komende twee jaar naar buiten gekomen via de blog.

Om wat beter zicht te geven op de ontwikkeling van een nieuwe versie van Symbian Foundation, heeft David Wood op de officiële Symbian Foundation Blog twee artikelen geschreven waarin hij een kijkje biedt op het releaseproces van een nieuwe versie. Daarnaast heeft hij een releaseplan van de aankomende Symbian-versies gepost. Hierin kunnen we onder andere zien dat er tot eind 2010 nog drie versies van de Symbian Foundation zullen uitkomen.

Het ontwikkelproces van een nieuwe versie van het Symbian-platform bestaat ruwweg uit zes fases. In de eerste fase, die een jaar duurt, wordt de software op de roadmap gezet en wordt bedacht welke functies de nieuwe release allemaal moet bevatten. De tweede fase duurt een half jaar en hierin worden de eerste builds van de software gemaakt. Ook worden nieuwe functies omgezet in code, die in fase drie bij elkaar geschraapt zullen worden tot een nieuwe softwareversie. In deze fase, die ook een half jaar duurt, wordt ook de eerste bèta van de release gemaakt. In fase vier wordt de eerste bètaversie getest en worden alle bugs eruit gehaald, verder wordt de software gefinetuned. Er worden vanaf dat moment ook geen nieuwe functies meer toegevoegd. Na een half jaar bètatesten is de software stabiel genoeg om op de markt te komen en zullen dus ook de eerste toestellen met de nieuwe versie erop gereleased worden. Hierna, in fase vijf, worden er alleen nog een aantal bugs platgeslagen en zal de focus hoofdzakelijk op nieuwe releases gericht zijn. Na een jaar, wanneer fase zes ingaat, wordt de software niet meer ondersteund en zullen er ook geen nieuwe toestellen meer uitkomen die op deze versie draaien.

Het hele proces wordt gecoördineerd en geleid door een aantal raden, namelijk de ‘Feature and Roadmap council’, de ‘User Interface council’, de ‘Architecture council’ en de ‘Release council’. De Feature and Roadmap council neemt voorstellen voor nieuwe functies aan en zorgt dat deze allemaal goed in elkaar gezet worden tot een eenduidige roadmap voor de nieuwe softwareversie. De User Interface council kijkt naar voorstellen voor nieuwe onderdelen op het gebied van de interface en zorgt voor duidelijke richtlijnen voor de UI. De Architecture council zorgt dat alles in elkaar past en dat het geheel goed binnen de line-up past. Tot slot is er nog de Release council die iedereen aanspoort om op tijd zijn werk af te hebben en uiteindelijk verzorgt dat het nieuwe platform op tijd op de markt gezet is.

In het releaseplan dat David liet zien, vinden we onder andere data terug voor het begin van het bètatesten van verschillende versies en de release van de eerste drie versies van Symbian Foundation. Deze data zijn trouwens nog niet goedgekeurd door de Release council, dus ze kunnen afwijken van de werkelijke release van het platform. Wat opvalt is dat elk half jaar een nieuwe versie uitkomt en dat het polijsten van de volgende versie begint op het moment dat een versie de markt bereikt. Rond deze tijd moet het bètatesten van de eerste versie van Symbian Foundation, ook wel Symbian^2, beginnen. Deze versie die gebaseerd is op S60 versie 5.1 moet eind dit jaar samen met de eerste toestellen op de markt komen. De volgende versies, Symbian^3 en Symbian^4 moeten respectievelijk in Q2 van 2010 en aan het eind van 2010 op de markt verschijnen.

Symbian Foundation releaseplan 
Symbian Foundation platform ontwikkeling

 

Symbian Foundation groei platform release

 

Symbian Foundation Councils

 

Bron: Symbian Foundation Blog

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters