Google brengt Android O uit voor ontwikkelaars en belooft verbeteringen

Waar “normale” mensen tot de herfst zullen moeten wachten op Android O, kunnen ontwikkelaars de Android update deze maand al uitproberen. Dit is altijd handig voor ontwikkelaars, aangezien sommige veranderingen bijvoorbeeld extra werk aan bestaande apps of toekomstige updates kunnen betekenen. Uiteraard gaat het nog niet om de uiteindelijke versie en zullen er nog wel verschillende dingen veranderen. Hoewel Google nog niet alles over het vernieuwde besturingssysteem prijsgeeft, zijn wel enkele nieuwe features en functies bekend gemaakt. De grootste veranderingen  betreffen de batterij en de notificaties.

Betere batterij prestaties door beperkingen achtergrond activiteit

Android O channelsHoewel het huidige Android systeem al bepaalde algoritmes in plaats heeft voor het beperken van de achtergrondactiviteit, zal dit bij Android O nog wat verder gaan. David Burke, engineering vice president, geeft aan dat er meer geautomatiseerde limieten zijn ingeprogrammeerd welke de activiteiten van apps op de achtergrond beperken. De beperkingen worden voornamelijk doorgevoerd bij het uitzenden van informatie, achtergrond diensten en locatie updates. Deze veranderingen zouden grote gevolgen kunnen hebben voor apps, die erg actief zijn op de achtergrond.

Notificatie groepen en nieuwe visuals voor beter overzicht

Ook het notificatie systeem is aangepakt bij de aankomende Android O. De grote verandering bij deze versie van Android is dat notificaties gegroepeerd zullen worden in “channels”. De channels functioneren als notificatie categorieën en zullen door de gebruiker customised kunnen worden. Er wordt verder niet echt in details getreden over wat dit in de praktijk precies betekent. Verder zal er een snooze functie komen voor notificaties en een time out mogelijkheid. Bij de time out feature worden notificaties na een bepaalde tijd geannuleerd.

Behoorlijk wat nieuwe functies

Naast de updates met betrekking tot de achtergrondactiviteit en de notificaties is er een hele lijst aan andere features en veranderingen aangekondigd. Zo zou de geluidskwaliteit verbeterd worden en zullen ontwikkelaars adaptieve iconen kunnen maken. Een paar andere features zijn picture-in-picture mogelijkheden en pop op schermen.  Ook zullen er meerdere beeldschermen ondersteund worden en zullen er nieuwe mogelijkheden zijn voor keyboard navigatie. De lijst met nieuwe functies kan bekeken worden op de developer sectie van de Android site.

Android O handmatig downloaden

Ontwikkelaars zullen Android O kunnen testen via een desktop emulator of op de volgende toestellen: Pixel, Pixel XL, Pixel C, Nexus 5X, Nexus 6P en Nexus Player. Het zal overigens geen OTA update betreffen, maar de bestanden zullen handmatig gedownload moeten worden.

Bron: Android

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters