Egypte hackt Vodafone-netwerk om pro-Mubarak smsjes te versturen

Vodafone, een van de grootste telco’s van Egypte, meldt dat het regime van Mubarak het Vodafone-netwerk heeft gehackt om willekeurig smsjes te versturen met pro-regeringsteksten. Vodafone is daar niet blij mee.

Egypte protest

In een verklaring bevestigt Vodafone dat ‘sinds de start van de protesten’ het regime noodtoestand-verordeningen heeft gebruikt om via het netwerk ‘boodschappen aan de bevolking van Egypte te sturen’. Andere providers, Mobinil en Etisalat, vallen onder dezelfde noodverordening. De smsjes zijn niet afkomstig van de telco’s zelf, benadrukt Vodafone, en de telco’s hebben geen enkele invloed op de inhoud van de boodschappen.

De Egyptenaren reageerden verbaasd over de ongewenste boodschappen die oproepen tot steun voor het regime. Het regime van Mubarak heeft bijna een weeklang internet en mobiele communicatie afgesloten in een weinig succesvolle poging om massademonstraties te voorkomen. De telefoon- en internetlijnen zijn weer opengezet. Maar nu wordt een strategie van stal gehaald om verwarring te stichten via desinformatie op de telefoons van de demonstranten.

“Vodafone Group heeft bij de autoriteiten geprotesteerd over deze situatie, en vindt deze boodschappen onacceptabel”, meldt het bedrijf. “We hebben duidelijk gemaakt dat bij alle boodschappen duidelijk moet zijn wie ze verzendt.”

De nieuwe premier van Egypte, Ahmed Shafik, bezwoer dat hij de zaak zou onderzoeken. Maar hij meldde ook dat de ‘totale afwezigheid van staatsveiligheid’ in Egypte tijdens de periode van protest hiermee te maken heeft, waarmee hij het Mubarak-regime alvast probeerde vrij te pleiten van deze actie. Het is onduidelijk of de premier wel invloed kan uitoefenen op de beslissing om de netwerken van de mobiele telefoonproviders te misbruiken voor de pro-Mubarak-boodschappen.

Een van de boodschappen werd ontvangen door een Egyptische journalist. Die vertaalde het als volgt: “jeugd van Egypte. Pas op voor geruchten en luister naar de stem van de rede. Egypte gaat boven alles, en bescherm het land.”

Een andere boodschap bevatte deze tekst: “Aan elke moeder-vader-zus-broer, aan elke eerlijke burger. Bescherm dit land want het moederland blijft altijd.”

En deze, van afzender ‘Egyptlovers’: “Een schoonveeg-demonstratie begint om twaalf uur op woensdag vanaf het Mustafa Mahmoedplein in Mohandessin om president Mubarak te steunen.”

De demonstranten vroegen zich almaar af hoe de anonieme afzenders aan hun nummer kwamen, maar Vodafone heeft dit dus opgehelderd.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters