Einde recessie voor mobiele telefoon markt

De mobiele telefoon industrie kondigt het einde van de recessie in hun segment van de markt aan. Deze verwachtingen zijn gebaseerd op de cijfers van een uitstekend laatste kwartaal in 2009 en een verwachte substantiële groei voor smartphones in 2010, aldus iSuppli.

stijgende verkoop

Het jaarcijfer van aantal verscheepte mobiele telefoons in het jaar 2009 loopt met 1,15 miljard stuks flink achter op het aantal verscheepte stuks in 2008 waarin 1,2 miljard handsets werden verscheept. Toch laat het laatste kwartaal van 2009 een duidelijke stijging zien ten opzichte van het kwartaal daarvoor, de stijging bedraagt 15,5%. In het derde kwartaal van 2009 werden er in totaal 290 miljoen telefoons verscheept tegenover 335 miljoen stuks in het vierde kwartaal.

“Gezien het herstel van de markt in het laatste kwartaal van 2009, en het feit dat de werelddelen Europa, Latijns Amerika en het Midden-Oosten en Afrika het uitzonderlijk goed doen tijdens deze periode, kan officieel worden gezegd dat de recessie voor mobiele telefonie markt voorbij is”, zegt Tina Teng, senior analist voor wireless systems bij iSuppli. “De verwachte groei van 11,3% op het aantal te verschepen mobiele telefoons, dus 1,3 miljard stuks in 2010, versterkt het standpunt dat de mobiele telefoon industrie uit de recessie is gekomen”. Alleen al de smartphones gaan een groei doormaken van 35,5 procent in 2010.

voorspelling van aantal verscheepte handsets

 

De bovenstaande figuur laat de voorspelling zien van iSuppli voor het aantal wereldwijd verscheepte mobiele telefoons voor de periode van 2008 tot 2014.

Van de in totaal 335 miljoen verscheepte mobiele telefoons, in het vierde kwartaal van 2009, was 77 procent in de handden van de vijf grootste spelers op de markt.

Nokia blijft leider op de markt van mobiele telefoon toestellen, met 126,9 miljoen handsets hebben ze 37,9 procent van het marktaandeel in handen. Op de tweede plek staat Samsung met 20,6 procent marktaandeel. Op de derde plek staat LG Electronics met een aandeel van 10,1%, gevolgt door Sony Ericsson met 4,4 procent marktaandeel. De laatste plek in de top vijf is voor de Chinese fabrikant ZTE, deze heeft een groei doorgemaakt van 77 procent en is met 4,0 procent marktaandeel geeindigt in de top vijf.

Een andere Chinese fabrikant maakte een nog grotere groei door van 82,4 procent in 1 kwartaal, en eindigde daarmee op de zevende plek. De twee Chinese fabrikanten ZTE, Huawei zijn een indicatie op een sterk dynamische opkomende mobiele telefonie markt.

Bron: Cellular-news

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Dominick -

  Volgens mij klopt er helemaal niets van die marktaandelen…. Niet zo lang geleden was het nog Nokia 1 met ong 35%, Samsung 2 met zo'n 20% en dan LG, Sony Ericsson en Motorola 3, 4 en 5 met allemaal rond de 7%. Kan me niet voorstellen dat het gat tussen LG en SE zo groot geworden is in korte tijd en ook het feit dat ZTE groter is dan Motorola en HTC gaat er niet in bij mij…

  1. zwerver -

   De cijfers komen van een gerenommeerd onderzoeksbureau en daarmee zijn ze voldoende reden voor ons om te publiceren.

   De cijfers verschillen ook niet zo enorm met de vorige keer, behalve het feit dat ZTE een groei heeft doorgemaakt (77%). Vergeet niet dat de Chinese markt "de booming" market is en het niet zo verbazingwekkend is dat juist deze fabrikanten (plaats 5 en 7) de top tien binnen stormen.

   Uiteraard ben je vrij om het er niet mee eens te zijn, maar zolang er geen onderzoeken zijn die het ongelijk van dit onderzoek aantonen, lijkt het toch echt de waarheid te zijn.

   1. Dominick -

    Ik snap best dat het gepubliceerd is en daar is ook niets mis mee, maar de cijfers verbazen me wel heel erg. Maar ik heb ook geen andere cijfers weten te vinden, teminste, niet die mijn vermoedens bevestigen. Wel die mijn vermoedens nog verder ontkrachten trouwens: op 1 april zijn de cijfers over 2009 op een aantal plaatsen gepubliceerd en daar is ZTE zelfs 4e boven Sony Ericsson.

    http://mynokiablog.com/2010/04/01/mobile-phone-2009-salesmarket-share-charts-nokia-looking-at-13th-consecutive-year-at-number-one/

 2. hvdberg -

  Inderdaad klinkt het niet als een erge zware recessie, maar toch zie je in 2009 dat de verkoopcijfers zijn gedaald. En een recessie betekend een achteruitgang, in dit geval dus de verkoopcijfers die tijdelijk achteruit zijn gegaan.:)

 3. HTC-Freak -

  Wat een flauwekul, met zulke cijfers kan je toch niet over een recessie spreken. De comminucatie en de voedings industrie hebben bijna niks tot helemaal geen last van de recessie gehad.:P

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters