Elektronicawaakhond FCC bekijkt of nieuwe standaard voor mobiele straling nodig is

Het hoofd van de Amerikaanse elektronicawaakhond FCC heeft verzocht om de officiƫle FCC-standaard voor straling van mobiele telefoons onder de loep te nemen, om zorgen over het nog altijd betwiste verband tussen kanker en mobiele telefonie te beoordelen.

kankertelefoonDe huidige veiligheidsstandaard waaraan alle mobieltjes moeten voldoen, dateert uit 1996. In het licht van berichten over hersentumoren in relatie met mobiele telefonie wil de FCC-baas de standaard opnieuw laten bezien.

FCC-voorzitter Julius Genachowski heeft afgelopen vrijdag een voorstel naar zijn vijf mede-commissarissen gestuurd om de standaard uit 1996 opnieuw onder de loep te nemen, om uit te sluiten dat de mobiele apparaten kanker kunnen veroorzaken. Een meerderheid van de vijf commissarissen moet het daarmee eens zijn, voordat het onderzoek kan beginnen.

Als dat gebeurt, zal de FCC zijn testprocedures tegen het licht houden en opnieuw bepalen of de teugels moeten worden aangetrokken danwel gevierd.

Bij de testprocedures moet nadrukkelijk de invloed van mobiele straling op kinderen worden meegenomen, zo meldde een woordvoerster van de FCC. Het agentschap verwacht overigens niet dat er een link bestaat tussen mobiele telefonie en kanker, of minder erge klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies of andere gezondheidsproblemen.Maar het nieuwe onderzoek kan mogelijk wel een nieuwe standaard opleveren waar toekomstige telefoons aan moeten voldoen.

Daarbij bedenkt de FCC zich dat het aantal mobiele telefoons enorm is gestegen sinds begin jaren tachtig; er worden nu dagelijks wereldwijd meer dan vijf miljard mobiele telefoons gebruikt. De discussie over de mogelijkheid dat al die dingen hersentumoren en dergelijke veroorzaken is nooit verstomd, hoewel er nooit een eenduidig wetenschappelijk bewijs voor is geleverd.

Een recent Deens onderzoek onder 350.000 mensen heeft het verband tussen mobiele telefonie en kanker nog eens ontkend. Toch staat mobiele telefonie wel als mogelijk gezondheidsprobleem op een lijst van de Wereld Gezondheids Organisatie van de Verenigde Naties. Maar daar staat het fenomeen in hetzelfde lijstje als bijvoorbeeld koffiedrinken, wat bij zeer overmatig gebruik ook slecht is voor de gezondheid.

Bron: Reuters

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters