Elop (Nokia): 'Prijzen WP7-telefoons zullen snel dalen'

De prijzen van smartphones met Windows Phone 7 van Microsoft als besturingssysteem zullen snel dalen, verwacht Nokia-chef Stephen Elop. Hij zei dat gisteren in een gesprek met journalisten.

Nokia Windows Phone 7

Vorige week maakte Nokia, de grootste telefoonmaker ter wereld, bekend dat het de Microsoft-software op zijn toekomstige smartphones gaat zetten. Daarmee wekte Nokia de vrees dat het bedrijf alleen nog maar dure smartphones gaat maken, terwijl het nu de hele markt bestrijkt.

Elop probeerde die vrees weg te neemn. Hij zei dat Nokia in staat is een ‘erg laag prijspeil’ te bereiken met de WP7-telefoons. “En we zijn ervan overtuigd geraakt dat ons dat heel snel gaat lukken.”

De eerste lichting WP7-telefoons, die zijn geproduceerd door HTC, LG en Samsung, zijn nogal duur. Dat heeft te maken met de minimumeisen die Microsoft stelt aan de hardware. De lat ligt zo hoog dat de prijzen van de telefoons momenteel allemaal in het hoge segment liggen. Microsoft wilde met zijn besturingssysteem namelijk vooral met de iPhone concurreren. Daarmee zou WP7 de potentiële afzetmarkt van Nokia flink beperken. Als een gevolg hiervan daalden de aandelenkoersen van Nokia met meer dan twintig procent na de aankondiging van de samenwerking met Microsoft.

Nokia blijft echter bij zijn strategie om in alle prijssegmenten telefoons aanbieden, ook met Windows Phone 7. Microsoft schijnt daarmee akkoord te zijn, want die laat de minimumeisen voor telefoonmakers die WP7 willen gebruiken, iets vieren. Nu zitten er verplicht Qualcomm processoren in de WP7-telefoons, straks mogen ook processoren van andere fabrikanten in de WP7-mobieltjes zitten.

Overigens was er flinke kritiek op Stephen Elop, en hij heeft zich daar iets van aangetrokken. Als ex-Microsoft-manager had hij een flink pakket aandelen Microsoft. Dat deed het vermoeden rijzen dat de keuze van Nokia voor Windows Phone 7 daar wel mee te maken zou hebben. Elop heeft inmiddels al zijn Microsoft-aandelen verkocht en die ingeruild voor Nokia-aandelen. De Nokia-baas heeft er nu 150.000. De vrije val van de aandelenkoersen van Nokia is nu weer tot staan gebracht: afgelopen vrijdag stegen ze weer met 0,7 procent.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters