Elop (Nokia): 'Prijzen WP7-telefoons zullen snel dalen'

De prijzen van smartphones met Windows Phone 7 van Microsoft als besturingssysteem zullen snel dalen, verwacht Nokia-chef Stephen Elop. Hij zei dat gisteren in een gesprek met journalisten.

Nokia Windows Phone 7

Vorige week maakte Nokia, de grootste telefoonmaker ter wereld, bekend dat het de Microsoft-software op zijn toekomstige smartphones gaat zetten. Daarmee wekte Nokia de vrees dat het bedrijf alleen nog maar dure smartphones gaat maken, terwijl het nu de hele markt bestrijkt.

Elop probeerde die vrees weg te neemn. Hij zei dat Nokia in staat is een ‘erg laag prijspeil’ te bereiken met de WP7-telefoons. “En we zijn ervan overtuigd geraakt dat ons dat heel snel gaat lukken.”

De eerste lichting WP7-telefoons, die zijn geproduceerd door HTC, LG en Samsung, zijn nogal duur. Dat heeft te maken met de minimumeisen die Microsoft stelt aan de hardware. De lat ligt zo hoog dat de prijzen van de telefoons momenteel allemaal in het hoge segment liggen. Microsoft wilde met zijn besturingssysteem namelijk vooral met de iPhone concurreren. Daarmee zou WP7 de potentiële afzetmarkt van Nokia flink beperken. Als een gevolg hiervan daalden de aandelenkoersen van Nokia met meer dan twintig procent na de aankondiging van de samenwerking met Microsoft.

Nokia blijft echter bij zijn strategie om in alle prijssegmenten telefoons aanbieden, ook met Windows Phone 7. Microsoft schijnt daarmee akkoord te zijn, want die laat de minimumeisen voor telefoonmakers die WP7 willen gebruiken, iets vieren. Nu zitten er verplicht Qualcomm processoren in de WP7-telefoons, straks mogen ook processoren van andere fabrikanten in de WP7-mobieltjes zitten.

Overigens was er flinke kritiek op Stephen Elop, en hij heeft zich daar iets van aangetrokken. Als ex-Microsoft-manager had hij een flink pakket aandelen Microsoft. Dat deed het vermoeden rijzen dat de keuze van Nokia voor Windows Phone 7 daar wel mee te maken zou hebben. Elop heeft inmiddels al zijn Microsoft-aandelen verkocht en die ingeruild voor Nokia-aandelen. De Nokia-baas heeft er nu 150.000. De vrije val van de aandelenkoersen van Nokia is nu weer tot staan gebracht: afgelopen vrijdag stegen ze weer met 0,7 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. mario -

  Hier klopt dus helemaal niets van, denk je nou werkelijk dat je een echte iphone hebt gezien. Het is al zo vaak gebeurt dat mensen uit een afrikaans of chinees land terugkomen met een ´veel goedkopere iphone´ maar die zijn dan meestal hardstikke nep . Dat de iphone voor 31 euro gemaakt wordt klopt namelijk helemaal niets van . Bijna alle hoge segment smarptphones hebben een productie kosten die licht tussen de 150 en 190 dollar. In mobieltjes wordt veel duur materiaal verwerkt . de productie kosten van een iphone 3g zijn 173 dollar ongeveer en de 3gs 180!

 2. joep -

  ik vind dit dus top.
  de prijs van mobieltjes in nederland en trouwens alle landen in west europa. als ik op vakantie ben in africa ziek ik wel eens een telefoon zoals de iphone 3 ligen. en met mijn zwaar hollandse gedachten moest ik wel ff kijken "is het goedkoper"??
  nou ga maar schrikken prepaid voor maar 50 euro

  ik moest haast janken toen ik hoorde dat de iphone voor maar 31euro gemaakt word en wij er dik 500 euro voor neer willen legen ! wat een schande.
  zo zie je maar weer hoe menzen gebruik maken van onze welvarendhijd !

  ik voel me zwaar in mijn @#$% genomen!

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters