Entertainment systeem in Boeing 787 Dreamliner draait op Android

In de Boeing 787 Dreamliner, het nieuwste vliegtuig van Boeing, is iedere stoel uitgerust met een entertainment systeem dat is gebaseerd op Android. Ook is er voor het vliegtuig een optie voor het plaatsen van een 3G microcell of een WiFI netwerk.

Boeing 787 Dreamliner KLM

De Boeing 787 Dreamliner is het nieuwste wide-body vliegtuig van Boeing dat sinds september 2011 operationele vluchten uitvoert. Aangezien de toestellen vooral voor lange afstandsvluchten gebruikt worden zijn ze uitgerust met een zogenoemde in-flight entertainment and connectivity (IFEC) om passagiers van muziek, video’s en andere informatie te voorzien.

Boeing biedt aan haar klanten, de luchtvaartmaatschappijen, twee vormen van het IFEC systeem aan: de TopSeries Avant van Thales en de Panasonic eX3. Heel veel details van het Panasonic systeem zijn er niet bekend behalve dat het op Android draait. Van het Thales systeem is meer bekend omdat Qatar Airways zijn Dreamliner tijdens de internationale vliegshow in Farnborough (Engeland) heeft gedemonstreerd. Hieruit kwam naar voren dat alle 254 plaatsen zijn uitgerust met het Thales IFEC systeem.

Het entertainment systeem bestaat uit een 17″ scherm voor de business class en een 10″ scherm voor de economy class. De hardware is geïntegreerd in het scherm in tegenstelling tot veel oudere vliegtuigen waar een los entertainment systeem onder de stoelen zit gemonteerd. Hierdoor is het systeem al snel 80% lichter vergeleken met de oude systemen. Het IFEC systeem draait op een STMicro dual-core processor met 1GB aan RAM geheugen en een 256GB SSD schijf voor opslag van video’s, muziek en andere data. Om alle entertainment systemen te beheren en te updaten zit er in het vliegtuig ook een zware server met 32 stuks x86 processors. Avant, de maker van het IFEC systeem zou ook de optie bieden om een systeem te leveren waarbij je het scherm uit de stoel kan halen zodat deze is te gebruiken als een tablet.

Kijkend naar een foto van het IFEC systeem valt er weinig Android aan te herkennen. De systemen zijn uitgerust met een op maat gemaakt Android versie waarbij naar alle waarschijnlijkheid de meeste Android functies niet werken. Het enige herkenbare op de foto zijn de drie knoppen rechts onderin. Extremetech verwacht dat de systemen draaien op Android 2.3 of 3.0 en dat Thales voor Android heeft gekozen omdat het een gratis platform is met veel applicaties. Hierdoor zou het relatief makkelijker moeten zijn het systeem met extra applicaties en mogelijkheden uit te rusten.

Naast het Android IFEC systeem is er ook de mogelijkheid het vliegtuig uit te rusten met een 3G GSM microcell en een WiFi netwerk waarmee valt te bellen en te internetten in het vliegtuig. Dit systeem staat in verbinding met een satelliet om de communicatie mogelijk te maken.

Britisch Airways gaat waarschijnlijk ook gebruik maken van hetzelfde Thales IFEC systeem als Qatar. De eerste Dreamliners voor BA worden volgend jaar verwacht. Ook AirFrance-KLM hebben Dreamliners in de bestelling staan, maar daarvan is nog niet bekend welk IFEC systeem het gaat krijgen. Ook zijn er maatschappijen die het hele IFEC systeem uit de vliegtuigen halen en tablets uitdelen tijdens de vlucht. Een tablet is lichter en eenvoudiger vervangbaar dan een ingebouwd entertainment systeem.

Entertainment systeem in Boeing 787 Dreamliner draait op Android

 

Bron: Extremetech

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Android Popsicle

Android P beta nu beschikbaar op 11 smartphones! (Sony, Nokia en meer) lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Telekoopwijzer: de vijf beste budgetsmartphones van dit voorjaar lees verder

headphone jack Samsung Galaxy S7 Edge kopen Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S7(Edge) krijgt eindelijk Android Oreo! lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Dit zijn de beste high-endsmartphones van dit voorjaar lees verder

Samsung AR Emoji

Apple loopt met Face ID twee jaar voor op Android lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters