Erik Hoving: “HSPA zal komende vijf jaar belangrijkste mobiele datadrager zijn”

Eergisteren hield KPN samen met ZTE een persconferentie over een samenwerking voor LTE-tests. Hoewel de persconferentie zelf alleen over de Belgische en Duitse markt ging, liet Erik Hoving, CTO van KPN Mobile International, ook voor onze markt wat interessante feiten los.

Erik Hoving MWC

De belangrijkste informatie voor ons die Hoving te delen had, was dat HSPA in de komende vijf jaar in de landen waar KPN actief is de belangrijkste drager zal zijn voor mobiele data. Terwijl Amerika, Zweden en Denemarken al volop bezig zijn met de stap naar LTE, zullen wij dus nog een tijdje achterblijven met de huidige HSDPA- en HSUPA-verbindingen. Daarvan gaat de snelheid nog wel om hoog, een upgrade die veel netwerken ook daadwerkelijk aan het doorvoeren zijn.

Maar KPN gaat dus wel op korte termijn tests doen met LTE in het buitenland. Dat is volgens Hoving vooral om klaar te staan voor de toekomst, omdat er een reële kans is dat de vraag naar data harder zal groeien dan verwacht. En daar gaat het volgens Hoving ook vooral om: de vraag naar data. LTE is volgens hem veel minder een kwestie van een snelheidsupdate, maar vooral nuttig om de capaciteit sterk uit te breiden. Hij betwijfelde dan ook of de nieuwe techniek in een heel land uitgerold zal worden als hij op de markt komt. Voor de Duitse markt, waar KPN actief is als E-Plus, noemde hij locaties als Berlijn, Hamburg en Hannover waar LTE wellicht uitgerold zal worden omdat daar de vraag soms gigantisch is en de huidige netwerkcapaciteit niet toereikend. “Mobiele telefonie is een kwestie van bereik, mobiele data een kwestie van capaciteit,” aldus Hoving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. Robert Webbe -

    Vergeet niet dat LTE een compleet nieuw netwerk is, hiervoor heb je gewoon enkele jaren nodig om een beetje dekking te krijgen. Ik vermoed dat we over 2-3 jaar zoveel data verbruiken dat er in de grote steden LTE bij wordt geplaatst om aan de vraag te kunnen voldoen. Buiten de grote steden zal de 3.5G+ (21 Mbps) voorlopig wel voldoende zijn. De snelwegen en spoorroutes zullen tussentijds wel gedekt worden.

Google Home

Google onthult nieuwe functies Google Home lees verder

zakkenrollers

Pas op je smartphone: zes trucs van zakkenrollers en wat je er tegen doet lees verder

Groot nieuws: All About Phones gaat verder onder WANT lees verder

Pokémon Go paasevenement Eggstravaganza

Pokémon Go paasevenement Eggstravaganza levert 4x zoveel experience punten op lees verder

Apple Pippin

Dit werd ‘m niet: Pippin, de spelcomputer van Apple (1995) lees verder

Talki

Loes Milar, de vrouw die met haar nieuwe app mensen bij elkaar brengt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters