EU-landen geven 5G-frequentie in 2020 vrij

Het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie hebben een akkoord gesloten over het gebruik van de 700 MHz-frequentie voor 5G-netwerken. De EU-landen hebben met elkaar afgesproken dat de frequentieband medio 2020 vrijgegeven is voor 5G-netwerken.

‘Acht keer zoveel internetverkeer in 2020 als nu’

5GDat laat de Europese Commissie weten op zijn website. De Commissie verwacht dat het internetgebruik de komende jaren in een bliksemtempo zal stijgen. De verwachting van de EC is dat er in 2020 acht keer zoveel internetverkeer zal zijn als nu.

De 700 MHz-frequentie wordt nu nog gebruikt voor digitale televisie en draadloze microfoons. Het is de bedoeling dat de lidstaten de frequentieband vanaf 30 juni 2020 volledig vrijgemaakt hebben voor 5G-netwerken. Daarbij houdt de Commissie wel een slag om de arm. Lidstaten die kunnen aantonen dat zij een uitzondering verdienen, krijgen namelijk tot 30 juni 2022 de tijd.

Sub-700 MHz-band

De sub-700 MHz-band, die reikt van 470 tot 694 MHz, mogen de EU-lidstaten in ieder geval tot 2030 gebruiken voor ether-televisie. Wel mogen zij alvast gaan experimenteren met andere gebruiken, als daar binnen het frequentiebereik ruimte voor is. De Europese landen moeten 30 juni 2018 elk hun plannen voor het vrijgeven van de 5G-band presenteren.

‘Volledige 5G-dekking in 2025’

Eerder dit jaar sprak de Europese Commissie al de wens uit om in 2025 volledige 5G-dekking in Europa te hebben. Onder meer publieke instellingen, scholen en bedrijven moeten dan beschikken over een verbinding met een snelheid van minstens 1 Gbit/s. Huishoudens moeten tegen 2025 de beschikking hebben over een snelheid van minstens 100 Mbit/s.

Bron: Europese Commissie via NU.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters