EU-commissie wil mobieltjes op scholen verbieden

Een invloedrijke beleidscommissie van de EU schrijft in een aanbeveling voor de Europese Commissie dat er een verbod moet komen op mobiele telefoons in scholen. Naar mobiele telefoons moet net zo worden gekeken als naar asbest en tabak, meent de commissie.

kankertelefoon

Het gebruik van mobiele telefoons zou gezondheidsrisico’s voor de jeugd met zich meebrengen, die vergelijkbaar zijn met die van asbest, gelode benzine en tabak. Om een gezondheidscrisis als gevolg van het gebruik van mobieltjes te voorkomen, moet het gebruik op zijn minst sterk worden gelimiteerd in scholen, en liefst helemaal verboden.

De onderzoekscommissie is tot deze conclusie gekomen na een aantal vergaderingen met vertegenwoordigers van de telecomindustrie en gezondheidsorganisaties. Het rapport is niet bindend, maar kan wel van grote invloed zijn op toekomstige wetten die de Europese Commissie gaat uitvaardigen.

Het rapport vermeldt dat de telecomindustrie ‘alle redelijke maatregelen moet nemen om de blootstelling aan elektromagnetische velden te verminderen’, en dat vooral bij kinderen.

Het rapport meldt ook dat er een voorlichtingscampagne moet komen om uit te leggen wat de potentiële gevaren zijn op de langere termijn voor het menselijk lichaam, speciaal bij kinderen, tieners en jongvolwassenen.

Een verbod op alle mobiele telefoons en WiFi-systemen in klassen en scholen wordt aanbevolen. Dat doen ook sommige regionale overheden in de EU, evenals medische beroepsverenigingen en actiegroepen.

Voorts wordt aanbevolen om nader onderzoek te doen naar draadloze technologieën die minder straling veroorzaken. Met zo’n onderzoek is de telecomindustrie overigens al bezig.

In het rapport wordt beaamd dat er nog lang geen wetenschappelijke bewijzen zijn voor gezondheidsproblemen door mobiele telefoons, en er wordt een Franse telecomlobbyist geciteerd die volgens het rapport ‘geïrriteerde en emotionele verklaringen’ aflegt over de Franse mobiele telefonie, die de aantijgingen weerspreekt.

Toch menen de onderzoekers dat er voldoende bewijzen zijn voor potentiële schadelijke effecten van de elektromagnetische velden die het mobiele telefoonverkeer veroorzaken. Effecten die de fauna, flora en de menselijke gezondheid aantasten.

Het rapport gaat vooral over mobiele telefonie, maar behandelt ook elektromagnetische stralingen van alle kunstmatige bronnen, zoals ook hoogspanningskabels, magnetrons enzovoorts.

Bron: Cellular News

Microsoft kondigt nieuwe Nokia-telefoon aan lees verder

De toekomst van Virtual Reality – ADV lees verder

Ringing Bell Freedom 251

Freedom 251 in India te verkrijgen voor 3,58 euro lees verder

Microsoft lanceert Nokia 230 featurephone lees verder

Samsung kondigt nieuwe Galaxy Folder klaptelefoon aan lees verder

Ontwerpers zoeken geld voor ontwikkeling creditcardachtige telefoon lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters