EU: “Concurrenten hebben geen eerlijke toegang tot Samsung-patenten”

De Europese Unie is een onderzoek gestart naar fabrikant Samsung en diens patenten. De EU beschuldigt de fabrikant ervan dat het geen eerlijke toegang zou geven tot diens pantenten aan concurrenten. Concurrenten zouden door Samsung als gevolg hiervan een poot uitgedraaid worden.

De EU heeft via haar site laten weten dat het een onderzoek is gestart naar de Koreaan. Volgens de EU houdt Samsung zich niet aan de FRAND afspraken. FRAND staat voor reasonable and non-discriminatory licensing, oftewel bedrijven zijn verplicht om concurrenten toegang te geven tot hun patenten tegen een redelijke licentieprijs. Als bedrijven dat niet doen dan kunnen ze concurrenten onnodig schaakmat zetten en een poot uit draaien met als negatief gevolg dat er marktverstoring volgt.

Veel bedrijven, waaronder Samsung, beschikken over zogenaamde fundamentele patenten voor telefoons, smartphones, 3G-technieken en andere GMS-technieken. Als Samsung deze technieken voor zich zelf zou houden, dan zouden concurrenten geen telefoons kunnen produceren. Overheden hebben hiervoor de FRAND-overeenkomst in het leven geroepen om zo de marktwerking te stimuleren.

De EU gaat nu onderzoeken of Samsung zich wel aan de spelregels houdt en concurrenten niet onnodig hoge offertes stuurt voor licenties op diens patenten. Mocht Samsung in overtreding zijn, dan kan het hoge boetes opgelegd krijgen van de EU. Ook fabrikanten als Motorola, Nokia en Apple beschikken over dergelijke patenten. De EU heeft nog niet bekend gemaakt of het ook daar naar onderzoek gaat doen. De directe aanleiding voor het onderzoek is de patentenruzie tussen Samsung en Apple.

Bron: The Next Web</a>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. sadik -

    Laten ze Apple maar eerst onder de loep nemen want zij zijn als eerste begonen met die patentenzaken want apple houdt zich ook niet aan afspraken en deelt ook niets met andere en apple
    maakt zijn eigen weten en daar wordt door niemand iets aan gedaan.
    nee zij zijn zo onschuldig dat ze niet aangepakt kunnen worden en dan denken ze oh dan pakken we samsung wel maar vergis je niet want samsung is ook geen klein bedrijfje dat je zomaar aan kan pakken.

  2. KneuzenvandeEU -

    Wat een onzin… Samsung is de maker en heeft een Patent erop. Apple word in alle partijen voorgetroken misschien moet de EU eens kijken naar machtsmisbruik! Maargoed ga maar lekker door. todat de bom barst in korea en dan letterlijk iedereen wegblazen met hardware.

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters