EU: “Concurrenten hebben geen eerlijke toegang tot Samsung-patenten”

De Europese Unie is een onderzoek gestart naar fabrikant Samsung en diens patenten. De EU beschuldigt de fabrikant ervan dat het geen eerlijke toegang zou geven tot diens pantenten aan concurrenten. Concurrenten zouden door Samsung als gevolg hiervan een poot uitgedraaid worden.

De EU heeft via haar site laten weten dat het een onderzoek is gestart naar de Koreaan. Volgens de EU houdt Samsung zich niet aan de FRAND afspraken. FRAND staat voor reasonable and non-discriminatory licensing, oftewel bedrijven zijn verplicht om concurrenten toegang te geven tot hun patenten tegen een redelijke licentieprijs. Als bedrijven dat niet doen dan kunnen ze concurrenten onnodig schaakmat zetten en een poot uit draaien met als negatief gevolg dat er marktverstoring volgt.

Veel bedrijven, waaronder Samsung, beschikken over zogenaamde fundamentele patenten voor telefoons, smartphones, 3G-technieken en andere GMS-technieken. Als Samsung deze technieken voor zich zelf zou houden, dan zouden concurrenten geen telefoons kunnen produceren. Overheden hebben hiervoor de FRAND-overeenkomst in het leven geroepen om zo de marktwerking te stimuleren.

De EU gaat nu onderzoeken of Samsung zich wel aan de spelregels houdt en concurrenten niet onnodig hoge offertes stuurt voor licenties op diens patenten. Mocht Samsung in overtreding zijn, dan kan het hoge boetes opgelegd krijgen van de EU. Ook fabrikanten als Motorola, Nokia en Apple beschikken over dergelijke patenten. De EU heeft nog niet bekend gemaakt of het ook daar naar onderzoek gaat doen. De directe aanleiding voor het onderzoek is de patentenruzie tussen Samsung en Apple.

Bron: The Next Web</a>

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters