EU en Zuid-Korea slaan handen ineen voor ontwikkeling 5G

De Europese Unie gaat samen met Zuid-Korea werken aan de ontwikkeling van 5G-internet. De overeenkomst werd vandaag in Seoel beklonken.

Samsung 5G netwerk

5G-internet bestaat vooralsnog alleen als term. Een techniek zit er nog niet achter. “We hebben geen idee wat 5G-internet is”, vertelde Hossein Moiin, de hoofdingenieur van Nokia Solutions en Networks aan PC World in februari. Het moet de opvolger worden van 4G-internet, maar hoe dat gaat gebeuren weet nog eigenlijk niemand.

Toch stelde Neelie Kroes, Eurocommissaris met de portefeuille Digitale Agenda, vorig jaar al vijftig miljoen euro beschikbaar om 5G te onderzoeken. In december vorig jaar maakte de EU bekend dat het in de komende zeven jaar 700 miljoen euro wordt geïnvesteerd in 5G. Europese bedrijven investeren 3 miljard euro.

Het is dus duidelijk dat het de EU menens is wat betreft 5G. Met 4G-internet liep Europa achter de feiten aan ten opzichte van Azië en de Verenigde Staten. Met 5G mag dat niet meer het geval zijn. De EU heeft vandaag een overeenkomst afgesloten met Zuid-Korea, waarmee het gaat samen de technologie moet gaan ontwikkelen.

Onderzoeksprojecten

Deze deal werd eerder vandaag gesloten tussen Kores en Mun-Kee Choi, de minister van Wetenschap van Zuid-Korea. De twee partijen gaan een strategische samenwerking op het gebied van ICT en 5G aan. Hierbij ligt de focus op onder andere 5G en clouds. Ook gaan de EU en Zuid-Korea vanaf 2016 onderzoeksprojecten samen coördineren.

Bij de samenwerking is ook het 5G-infrastructuurverbond van de EU betrokken, hierin zitten onder andere Alcatal, Atos, Deutsche Telekom, Ericsson, Nokia, Orange, Telecom Italia, Telenor en Telefonica. Ook Zuid-Korea’s 5G-forum is van de partij.

Digitale marktleider

“5G wordt de nieuwe slagader van de digitale economie en samenleving”, zegt Kroes in een persbericht. “Hier zijn Europa en Korea het over eens. Dit is de eerste keer dat er zo’n samenwerking wordt aangegaan. Het proces richting de ontwikkeling van een standaard voor 5G wordt ondersteund door de private sector. Deze samenwerking onderstreept onze toewijding om een wereldwijde digitale marktleider te worden.”

Eind 2015 moeten de beschrijving en belangrijkste feiten van 5G-internet vaststaan. Vanaf 2016 staan collectieve onderzoeken voor het internet op de planning.

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters