EU klaagt Google nogmaals aan om machtsmisbruik via Android

Google is voor de zoveelste keer in jaren aangeklaagd door de EU vanwege machtsmisbruik. De Europese Commissie zegt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie met Android, het mobiele besturingssysteem.

Onderzoek

Android
Google bij de Europese Commissie

Google levert zijn eigen zoekmachine en de Chrome-browser mee met de toestellen die op Android draaien. Door deze functies mee te leveren met de toestellen, zorgt Google voor een oneerlijke concurrentie tegenover andere zoekmachines en browsers. Dat stelt de Commissie woensdag in een ‘mededeling punten van bezwaar’.

Google levert zijn eigen apps en diensten en belemmert zo de concurrentie op de mobiele markt. Zo’n 80 procent van de smartphones in Europa draait op Android en vrijwel allemaal hebben ze door Google geïnstalleerde apps.

Eurocommissaris Margrethe Vestager ziet ook problemen met de licenties die Google sluit met andere makers van smartphones. Als een fabrikant toestellen in de productie heeft die op Android draaien, dan mogen ze geen toestellen meer verkopen waar de Android diensten op ontbreken. Dit is een vorm van oneerlijke concurrentie. Vestager vindt het erg belangrijk dat de consumenten toegang hebben tot een breed scala aan innovatieve mobiele platformen, producten en diensten.

Google

In Azië is het wel heel normaal om telefoons te verkopen zonder Play Store en andere Google-diensten die dan gewoon op Android draaien. Het misdrijf is vergelijkbaar met Microsoft, die als default browser Internet Explorer meeleverde. Google verdient niks aan Android-licenties en is dus afhankelijk van andere vormen van inkomsten, zoals advertenties. Als dit wordt omzeild door het ontbreken van bijvoorbeeld de Play Store, dan valt een grote inkomstenbron weg.

Google hangt nu een hoge boete boven het hoofd, die op kan lopen tot maximaal wel 10 procent van de omzet. In 2015 was dat voor Google 7,5 miljard dollar.

De boete voor zo’n misdrijf kan tot wel 10% van de omzet zijn, wat voor Google in 2015 7,5 miljard dollar was. Google heeft twaalf weken de tijd om in gesprek te gaan met de EC.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Social Media

Zo helpt autofill in Android Oreo je om makkelijk overal in te loggen lees verder

iOS 12 en Android 9.0 krijgen zeer innovatieve feature: omkeerbare emoji 😱 lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung Galaxy S8

‘Deze Samsung Galaxy smartphones krijgen Android 8.0 Oreo’ lees verder

Google komt binnenkort met Project Treble

Waarom je nu moet wachten met het kopen van een Android smartphone lees verder

Samsung Dual Messenger

Dit brengt Android Oreo naar de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters