EU klaagt Google nogmaals aan om machtsmisbruik via Android

Google is voor de zoveelste keer in jaren aangeklaagd door de EU vanwege machtsmisbruik. De Europese Commissie zegt dat er sprake is van oneerlijke concurrentie met Android, het mobiele besturingssysteem.

Onderzoek

Android
Google bij de Europese Commissie

Google levert zijn eigen zoekmachine en de Chrome-browser mee met de toestellen die op Android draaien. Door deze functies mee te leveren met de toestellen, zorgt Google voor een oneerlijke concurrentie tegenover andere zoekmachines en browsers. Dat stelt de Commissie woensdag in een ‘mededeling punten van bezwaar’.

Google levert zijn eigen apps en diensten en belemmert zo de concurrentie op de mobiele markt. Zo’n 80 procent van de smartphones in Europa draait op Android en vrijwel allemaal hebben ze door Google geïnstalleerde apps.

Eurocommissaris Margrethe Vestager ziet ook problemen met de licenties die Google sluit met andere makers van smartphones. Als een fabrikant toestellen in de productie heeft die op Android draaien, dan mogen ze geen toestellen meer verkopen waar de Android diensten op ontbreken. Dit is een vorm van oneerlijke concurrentie. Vestager vindt het erg belangrijk dat de consumenten toegang hebben tot een breed scala aan innovatieve mobiele platformen, producten en diensten.

Google

In Azië is het wel heel normaal om telefoons te verkopen zonder Play Store en andere Google-diensten die dan gewoon op Android draaien. Het misdrijf is vergelijkbaar met Microsoft, die als default browser Internet Explorer meeleverde. Google verdient niks aan Android-licenties en is dus afhankelijk van andere vormen van inkomsten, zoals advertenties. Als dit wordt omzeild door het ontbreken van bijvoorbeeld de Play Store, dan valt een grote inkomstenbron weg.

Google hangt nu een hoge boete boven het hoofd, die op kan lopen tot maximaal wel 10 procent van de omzet. In 2015 was dat voor Google 7,5 miljard dollar.

De boete voor zo’n misdrijf kan tot wel 10% van de omzet zijn, wat voor Google in 2015 7,5 miljard dollar was. Google heeft twaalf weken de tijd om in gesprek te gaan met de EC.

Bron: Nu.nl

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters