EU: “Motorola maakt misbruik van haar eigen patenten”

De EU gaat naar alle waarschijnlijkheid Motorola op de vingers tikken omdat het haar eigen patenten onrechtmatig zou gebruiken tegen concurrenten. De EU meent dat Motorola hierdoor aan concurrentievervalsing doet.

Motorola X phone

De EU heeft bekend gemaakt dat er een voorlopig oordeel klaarligt om Motorola stevig op de vingers te tikken in Europa, zo meldt The New York Times. De EU is niet gediend van de manier waarop Motorola zijn essentiële patenten gebruikt om concurrenten aan te klagen, met als doel diens producten te blokkeren. Volgens de EU zouden bedrijven zoals Motorola zich meer moeten concentreren op innovatie en het ontwikkelen van nieuwe technieken, in plaats van met patenten schermen tegen concurrenten.

De uitspraak is het directe gevolg van een juridische strijd tussen Motorola en Apple in Duitsland. Motorola had daar Apple aangeklaagd met een aantal essentiële patenten en probeerde op deze manier de verkoop van iOS-apparaten te blokkeren. De rechtbank heeft geoordeeld dat de patenten van Motorola niet van toepassing zijn, maar desondanks is de EU er boos over dat Motorola deze belangrijke patenten inzet om een concurrent de voet dwars te zetten in een EU-land.

Motorola laat in een verklaring weten dat het bedrijf er alle vertrouwen in heeft dat de EU tot de conclusie zal gaan komen dat het bedrijf zich aan alle afspraken houdt. Overheden over de hele wereld hebben richtlijnen voor essentiële patenten opgesteld. Dergelijke patenten zijn dermate vergaand dat bedrijven zonder zulke patenten geen producten kunnen maken zonder ze te schenden. Daarom moeten bedrijven die dergelijke patenten bezitten, hun patenten tegen redelijke prijzen en voorwaarden aanbieden aan concurrenten om zo innovatie en marktwerking te bespoedigen.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters