EU-roamingtarieven worden per 2017 afgeschaft

De Europese Unie heeft het voor elkaar: internationale roamingtarieven worden in 2017 afgeschaft. Er was lang twijfel over of dit wel zou gebeuren.

EU-roamingtarieven worden per 2017 afgeschaft europese vlag

Vannacht werd een deal bereikt na een twaalf uur lang durende vergadering. De Europese politici hebben de afschaffing van de roamingtarieven er doorheen weten te krijgen ondanks weerstand van grote telecombedrijven, zoals Deutsche Telekom, Orange en Telecom Italia. Ook zijn er nog EU-landen die een beschermde telecommarkt hebben.

De Europees commissaris van digitale economie, Günther Oettinger, twitterde erover. Hij vindt het een doorbraak en meldt dat de internationale roamingtarieven binnen de EU gegarandeerd worden afgeschaft over twee jaar.

Het mag dan wel een doorbraak zijn, het is wel een vol jaar later dan ex-EU-commissaris Neelie Kroes had bedoeld. Zij meldde voor de microfoon van BNR dat ze ‘buitengewoon teleurgesteld’ was in de datum.

Het is namelijk niet per 1 januari 2017, maar pas halverwege dat jaar dat de roaming wordt afgeschaft. Wel komt er volgend jaar alvast een verplichte prijsverlaging aan. Vanaf 30 april 2016 kost een minuut bellen vijf cent. Een sms kost 2 cent en één MB verbruik van het mobiele internet kost vijf cent. Spookrekeningen van vele honderden of zelfs duizenden euro’s, waar vakantiegangers in voorbije jaren wel eens mee werden geconfronteerd, zullen zo alvast niet meer voorkomen.

De EU-lidstaten moeten de Brusselse deal nog goedkeuren.

Bron: BNR

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters