EU steekt een miljard euro in grafeenonderzoek

De Europese Unie heeft een miljard euro uitgetrokken voor onderzoek rond grafeen. Grafeen wordt gezien als één van de sterkste materialen en als mogelijke opvolger voor silicium in chips.

Grafeen illustratie

Dat heeft de EU in een persbericht bekend gemaakt. Simpel gezegd is grafeen een enkel laagje grafiet. Het is een honingraatstructuur die één koolstofatoom dik is, waardoor het een paar honderd keer sterker is dan staal. Daarnaast is het één van de beste geleiders van elektriciteit. Een Russische hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen ontving eerder samen met een collega de nobelprijs voor zijn onderzoek aan grafeen.

Nokia is een van de bedrijven die ook onderzoek verricht naar grafeen als lid van het Graphene Flagship Consortium, waarin 74 bedrijven en instellingen verenigd zijn voor onderzoek naar grafeen. Met de beurs van een miljard euro zal het consortium vooral onderzoek gaan doen naar praktische toepassingen van grafeen.

Volgens Jani Kivioja, de leider van het onderzoek bij Nokia, zal grafeen niet zo snel als pure bouwstof gebruikt gaan worden. Hij kan zich wel goed voorstellen dat het materiaal gebruikt gaat worden om conventionele materialen te verstevigen. Ook het gebruik van grafeen in transistors is een mogelijke toepassing. Eerder maakte IBM al een grafeentransistor die met een frequentie van 100GHz aan- en uitgeschakeld kan worden. Dat zou op termijn weer tot snellere CPUs kunnen leiden.

Bron: Slashgear

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters