EU steekt een miljard euro in grafeenonderzoek

De Europese Unie heeft een miljard euro uitgetrokken voor onderzoek rond grafeen. Grafeen wordt gezien als één van de sterkste materialen en als mogelijke opvolger voor silicium in chips.

Grafeen illustratie

Dat heeft de EU in een persbericht bekend gemaakt. Simpel gezegd is grafeen een enkel laagje grafiet. Het is een honingraatstructuur die één koolstofatoom dik is, waardoor het een paar honderd keer sterker is dan staal. Daarnaast is het één van de beste geleiders van elektriciteit. Een Russische hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen ontving eerder samen met een collega de nobelprijs voor zijn onderzoek aan grafeen.

Nokia is een van de bedrijven die ook onderzoek verricht naar grafeen als lid van het Graphene Flagship Consortium, waarin 74 bedrijven en instellingen verenigd zijn voor onderzoek naar grafeen. Met de beurs van een miljard euro zal het consortium vooral onderzoek gaan doen naar praktische toepassingen van grafeen.

Volgens Jani Kivioja, de leider van het onderzoek bij Nokia, zal grafeen niet zo snel als pure bouwstof gebruikt gaan worden. Hij kan zich wel goed voorstellen dat het materiaal gebruikt gaat worden om conventionele materialen te verstevigen. Ook het gebruik van grafeen in transistors is een mogelijke toepassing. Eerder maakte IBM al een grafeentransistor die met een frequentie van 100GHz aan- en uitgeschakeld kan worden. Dat zou op termijn weer tot snellere CPUs kunnen leiden.

Bron: Slashgear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters