EU steekt een miljard euro in grafeenonderzoek

De Europese Unie heeft een miljard euro uitgetrokken voor onderzoek rond grafeen. Grafeen wordt gezien als één van de sterkste materialen en als mogelijke opvolger voor silicium in chips.

Grafeen illustratie

Dat heeft de EU in een persbericht bekend gemaakt. Simpel gezegd is grafeen een enkel laagje grafiet. Het is een honingraatstructuur die één koolstofatoom dik is, waardoor het een paar honderd keer sterker is dan staal. Daarnaast is het één van de beste geleiders van elektriciteit. Een Russische hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen ontving eerder samen met een collega de nobelprijs voor zijn onderzoek aan grafeen.

Nokia is een van de bedrijven die ook onderzoek verricht naar grafeen als lid van het Graphene Flagship Consortium, waarin 74 bedrijven en instellingen verenigd zijn voor onderzoek naar grafeen. Met de beurs van een miljard euro zal het consortium vooral onderzoek gaan doen naar praktische toepassingen van grafeen.

Volgens Jani Kivioja, de leider van het onderzoek bij Nokia, zal grafeen niet zo snel als pure bouwstof gebruikt gaan worden. Hij kan zich wel goed voorstellen dat het materiaal gebruikt gaat worden om conventionele materialen te verstevigen. Ook het gebruik van grafeen in transistors is een mogelijke toepassing. Eerder maakte IBM al een grafeentransistor die met een frequentie van 100GHz aan- en uitgeschakeld kan worden. Dat zou op termijn weer tot snellere CPUs kunnen leiden.

Bron: Slashgear

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Demonstratie: deze gloednieuwe technologie gaat het verschil maken voor smartphones lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters