EU verplicht lidstaten om meer bandbreedte vrij te maken voor 4G

De Europese Unie heeft een motie aangenomen die lidstaten verplicht om extra bandbreedte vrij te maken voor LTE. De commissie wil op deze manier lidstaten forceren om sneller mobielinternet in de unie aan te leggen.

EU-minister Neelie Kroes is de bedenker van het nieuwe voorstel. Inmiddels is het voorstel aangenomen, zo laat de EU weten. De bedoeling is dat lidstaten vanaf 2014 120 MHz extra aan spectrum vrijgegeven voor LTE-netwerken. Dit spectrum moet rond de 2GHz band vrij gemaakt worden en dat betekent dat UMTS-frequenties hierdoor minder ruimte krijgen. Daarnaast is het ook de bedoeling dat de ruimte die gereserveerd is voor UMTS maar momenteel niet gebruikt wordt, met namen rond de 1900-1920 MHz en 2010-2025 MHz, vrijgemaakt wordt voor 4G.

De nieuwe maatregel is onderdeel van de digitale agenda van de EU waarbij het de bedoeling is dat voor 2020 de gemiddelde internetsnelheid rond de 30Mb/s ligt in de unie. Daarnaast moeten de hogere mobiele snelheden een impuls geven aan bedrijven en consumenten. De EU meent dat met het vrijmaken van deze extra ruimte in de 2GHz band de EU een beter 4G-netwerk op termijn zal krijgen dan de Verenigde Staten.

Onduidelijk is nog wat dit zal gaan betekenen voor Nederland. Momenteel is een grootschalige frequentieveiling aan de gang waarbij alle providers kans maken op nieuwe banden. Het is niet duidelijk of er tijdens de veiling rekening gehouden is met deze nieuwe maatregelen van de EU. Deze vraag staat inmiddels uit bij het Agentschap Telecom.

Update op 05/11/2012 om 15:15 uur:

Het lijkt erop dat deze nieuwe wetgeving voor Nederland geen gevolgen zal hebben. Onderzoekers van Telecompaper laten weten dat de veiling die momenteel aan de gang is in ons land al voldoet aan de nieuwe eisen van het EU.

Bron: The Next Web

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters