EU verplicht lidstaten om meer bandbreedte vrij te maken voor 4G

De Europese Unie heeft een motie aangenomen die lidstaten verplicht om extra bandbreedte vrij te maken voor LTE. De commissie wil op deze manier lidstaten forceren om sneller mobielinternet in de unie aan te leggen.

EU-minister Neelie Kroes is de bedenker van het nieuwe voorstel. Inmiddels is het voorstel aangenomen, zo laat de EU weten. De bedoeling is dat lidstaten vanaf 2014 120 MHz extra aan spectrum vrijgegeven voor LTE-netwerken. Dit spectrum moet rond de 2GHz band vrij gemaakt worden en dat betekent dat UMTS-frequenties hierdoor minder ruimte krijgen. Daarnaast is het ook de bedoeling dat de ruimte die gereserveerd is voor UMTS maar momenteel niet gebruikt wordt, met namen rond de 1900-1920 MHz en 2010-2025 MHz, vrijgemaakt wordt voor 4G.

De nieuwe maatregel is onderdeel van de digitale agenda van de EU waarbij het de bedoeling is dat voor 2020 de gemiddelde internetsnelheid rond de 30Mb/s ligt in de unie. Daarnaast moeten de hogere mobiele snelheden een impuls geven aan bedrijven en consumenten. De EU meent dat met het vrijmaken van deze extra ruimte in de 2GHz band de EU een beter 4G-netwerk op termijn zal krijgen dan de Verenigde Staten.

Onduidelijk is nog wat dit zal gaan betekenen voor Nederland. Momenteel is een grootschalige frequentieveiling aan de gang waarbij alle providers kans maken op nieuwe banden. Het is niet duidelijk of er tijdens de veiling rekening gehouden is met deze nieuwe maatregelen van de EU. Deze vraag staat inmiddels uit bij het Agentschap Telecom.

Update op 05/11/2012 om 15:15 uur:

Het lijkt erop dat deze nieuwe wetgeving voor Nederland geen gevolgen zal hebben. Onderzoekers van Telecompaper laten weten dat de veiling die momenteel aan de gang is in ons land al voldoet aan de nieuwe eisen van het EU.

Bron: The Next Web

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Samsung flexibel display

Samsung onthult echt flexibel display lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Fuchsia logo

Fuchsia gaat Android (nog) niet vervangen lees verder

Android Go

Android Go: besturingssysteem voor opkomende markten lees verder

Google Home

Google onthult nieuwe functies Google Home lees verder

Smartphone opladen

In 2018 is je smartphone binnen vijf minuten opgeladen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters