EU werkt aan verdere verlaging buitenlandse roamingtarieven

Een telefoontje van een ander Europees land naar huis kost vanaf media 2014 nog maar 24 cent per minuut. Vanaf 2016 moeten de buitenlandse roamingtarieven gelijk liggen met het landelijke beltarief. De Europese Unie heeft hierover wetgeving in voorbereiding.

roaming

Omdat de Eiuropese telco’s naar haar zin niet snel genoeg bewegen na haar herhaalde waarschuwingen dat de tarieven omlaag moeten, heeft Eurocommissaris Neelie Kroes zelf ingegrepen. Een wet is in voorbereiding die ertoe moet leiden dat over enkele jaren elke EU-burger in elk EU-land voor het ‘thuistarief’ kan bellen en sms-en. Ook de roamingtarieven voor mobiele data moeten omlaag.

De stap van Kroes betekent dat de winstmarges van telco’s als Vodafone, Telefonica, Deutsche Telekom, KPN en France Telecom verder zullen dalen. Maar hun dik 500 miljoen klanten zullen er waarschijnlijk blij mee zijn. Berucht is het voorbeeld van een argeloze Duitser die in Frankrijk op zijn telefoon een tv-show uit zijn land bekeek, wat hem thuis een rekening van 46.000 euro opleverde. Dat soort ‘bill shocks’ hebben veel meer mensen gehad de afgelopen jaren.

Momenteel kost internationaal bellen binnen de EU 39 cent per minuut. Dat moet dus over drie jaar zijn verlaagd naar 24 cent. Voor het mobiele dataverbruik over de grens mag een klant niet meer dan vijftig euro per maand in rekening worden gebracht; de telco moet daarna het internet automatisch afsluiten, tenzij de klant aangeeft dat hij meer wil.

Kroes heeft het gehad met de telco’s die over de grens zeer hoge tarieven bij elkaar in rekening brengen, over het hoofd van hun klanten. Ze is volgens de bronnen die Reuters hierover sprak, ‘niet mild’ in haar besluitvorming. Bij de telco’s wordt de nieuwe wet met angst en beven tegemoet gezien, want het betekent een aanslag op de winstcijfers.

Bron: Reuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters