Europa geeft TomTom het groene licht

De producent van navigatiesystemen TomTom heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om de producent van digitale kaarten Tele Atlas over te nemen.

Dat maakte eurocommissaris Neelie Kroes van mededingingszaken woensdag bekend. De Europese Commissie stelt geen voorwaarden. Het oordeel van Kroes heeft maanden langer op zich laten wachten dan de bedrijven hadden gehoopt. TomTom wilde de overname aanvankelijk in 2007 afronden, maar Kroes gelastte een aanvullend onderzoek naar de gevolgen van de transactie voor de concurrentie op de navigatiemarkt.

Kroes stelt nu dat de overname de concurrentie op de Europese markt niet in belangrijke mate beperkt. Zij wijst erop dat klanten van Tele Atlas naar concurrent Navteq kunnen overstappen als TomTom de kaarten van de Bossche producent voor zichzelf houdt. Volgens de eurocommissaris snijdt TomTom zichzelf daarmee in de vingers. Het verlies aan omzet bij digitale kaarten zou niet kunnen worden gecompenseerd door extra verkoop van navigatiesystemen.

Met de acquisitie wil TomTom de productie van kaarten in eigen hand nemen. Het bedrijf, dat bijna 3 miljard euro betaalt voor Tele Atlas, rekent erop dat dit betere kaarten oplevert tegen een lagere kostprijs. De kostenvoordelen die voortvloeien uit de overname wil TomTom investeren in uitbreiding van de dekking van de kaarten van Tele Atlas. Op de beurs in Amsterdam werd het besluit van Kroes met gejuich ontvangen. De beurskoersen van TomTom en Tele Atlas stegen met meer dan 2 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters