Europa geeft TomTom het groene licht

De producent van navigatiesystemen TomTom heeft van de Europese Commissie toestemming gekregen om de producent van digitale kaarten Tele Atlas over te nemen.

Dat maakte eurocommissaris Neelie Kroes van mededingingszaken woensdag bekend. De Europese Commissie stelt geen voorwaarden. Het oordeel van Kroes heeft maanden langer op zich laten wachten dan de bedrijven hadden gehoopt. TomTom wilde de overname aanvankelijk in 2007 afronden, maar Kroes gelastte een aanvullend onderzoek naar de gevolgen van de transactie voor de concurrentie op de navigatiemarkt.

Kroes stelt nu dat de overname de concurrentie op de Europese markt niet in belangrijke mate beperkt. Zij wijst erop dat klanten van Tele Atlas naar concurrent Navteq kunnen overstappen als TomTom de kaarten van de Bossche producent voor zichzelf houdt. Volgens de eurocommissaris snijdt TomTom zichzelf daarmee in de vingers. Het verlies aan omzet bij digitale kaarten zou niet kunnen worden gecompenseerd door extra verkoop van navigatiesystemen.

Met de acquisitie wil TomTom de productie van kaarten in eigen hand nemen. Het bedrijf, dat bijna 3 miljard euro betaalt voor Tele Atlas, rekent erop dat dit betere kaarten oplevert tegen een lagere kostprijs. De kostenvoordelen die voortvloeien uit de overname wil TomTom investeren in uitbreiding van de dekking van de kaarten van Tele Atlas. Op de beurs in Amsterdam werd het besluit van Kroes met gejuich ontvangen. De beurskoersen van TomTom en Tele Atlas stegen met meer dan 2 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Tele2 unlimited

Tele2 overtreft T-Mobile in prijzenoorlog met onbeperkt abonnement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters