Europa opent onderzoek naar kartelvorming tussen Apple en e-boeken uitgevers

De Europese Unie start een onderzoek naar kartelvorming in de e-boeken sector. Apple lijkt een groot aandeel in de vorming van het kartel te hebben gehad, aldus de EU.

Apple iBooks

Volgens het onderzoek van de EU dat nu gestart wordt is er wellicht sprake van kartelvorming in de Europese markt voor e-boeken. Sinds de introductie van de Apple iPad lijkt Apple met uitgevers om tafel gezeten te hebben om deals te sluiten. Mogelijk zijn hierbij afspraken gemaakt om concurrenten buiten de deur te houden, al wil de EU hier niet over speculeren. Volgens de EU heeft Apple mogelijk wel een aandeel gehad in het tot stand brengen van het kartel, maar men wil niet zeggen hoe groot dat aandeel is.

Het onderzoek heeft prioriteit gekregen binnen de EU. Een commissie zal de kwestie onderzoeken. Onder meer uitgevers uit Frankrijk, Duitsland, de VS en Engeland worden onder de loep genomen. Volgens de EU hebben de afspraken tussen de bedrijven de concurrentie op e-boeken in de EU belemmerd. Onduidelijk is nog hoe ver deze afspraken zijn gegaan en wat de eventuele consequenties zullen zijn voor de partijen. Het onderzoek zal begin volgend jaar met hoge prioriteit onderzocht gaan worden.

Bron: techcrunch

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters