Europese Commissie roept Apple en Google op het matje voor in-app aankopen

De Europese Commissie overlegt momenteel samen met Apple en Google over onverwachte kosten die kunnen opduiken door in-app aankopen.

Een van de grootste problemen van in-app aankopen zijn kinderen die, zonder toestemming van de ouders, geld uitgeven aan spelletjes. Zo was er onlangs in Groot-Brittannië nog een meisje van 8 jaar oud die in applicaties meer dan 4000 Britse pond had uitgegeven, zonder toestemming van haar ouders. Apple heeft hiervan de kosten wel terugbetaald aan de ouders. Onverwachte financiële kosten als deze wil de Europese Commissie in de toekomst vermijden, in samenwerking met de twee fabrikanten.

Spellen zouden in de applicatiewinkels van beide platformen als gratis worden geprofileerd, terwijl ze uiteindelijk toch tot kosten leiden. Kinderen zouden worden aangezet om geld uit te geven, of om hun ouders te overtuigen om de kredietkaart boven te halen. Daarnaast klagen consumenten ook over onduidelijke informatie betreft de betalingen, en is het niet duidelijk waar je met je klachten naartoe kan.

Met name kinderen zouden beter beschermd moeten worden tegen financiële schade door in-app-aankopen, betoogt de Europese Commissie. Donderdag en vrijdag bespreekt de commissie het onderwerp samen met met handhavingsautoriteiten van de lidstaten en met Google en Apple, de grootste uitbaters van app-winkels. “Consumenten misleiden is duidelijk geen correcte manier van zakendoen en gaat in tegen de geest van de EU-regelgeving betreft consumentenbescherming”, aldus de Europese commissaris voor Justitie, Viviane Reding.

De applicatiemarkt in de Europese Unie zou volgens de Europese Commissie een serieuze groei kennen in de toekomst. Over vijf jaar zou deze markt een omzet van zo’n 63 miljard euro genereren. In 2011 hebben Britse, Duitse, Franse, Italiaanse, Spaanse, Nederlandse en Belgische consumenten samen al zo’n 16,5 miljard euro uitgegeven aan applicaties.

Europese Commissie roept Apple en Google op het matje voor in-app aankopen 414a0e3a 4c6d 4a28 b5af cde122287ca7 
Viviane Reding, EU-commissaris voor Justitie

Bron: Reuters

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters