Europese Commissie: ‘Volledige 5G-dekking in 2025’

'Geen roamingkosten meer in de Europese Unie vanaf 1 juli 2014'De Europese Commissie wil dat er in 2025 volledige 5G-dekking in Europa is. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker gezegd in zijn ‘Staat van de Unie’-toespraak. Het project moet in 2018 van start gaan, zo meldt de Commissie in een publicatie op zijn site.

Gigabit-society

Met het plan creëert de Europese Commissie ook twee miljoen banen, zo zegt Juncker in zijn speech. Het plan is om van de EU een ‘gigabit-society’ te maken. Dat wil zeggen dat onder meer publieke instellingen, scholen en bedrijven per 2025 de beschikking moeten hebben over internetverbindingen met een snelheid van 1 Gbit/s. De verbindingen in de huishoudens in de Unie moeten minimaal 100 Mbit/s snel zijn.

WiFi4EU

Naast het 5G-project kondigde de Europese Commissie ook het WiFi4EU-plan aan. Met dit plan wil de Commissie ervoor zorgen dat er meer openbare Wi-Fi-hotspots komen. WiFi4EU houdt in dat alle openbare gelegenheden, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, een beurs kunnen aanvragen. Met deze beurs kan de openbare gelegenheid de apparaten kopen die nodig zijn om een Wi-Fi-hotspot op te zetten. De maandelijkse kosten voor het internet moet de openbare gelegenheid wél zelf betalen.

‘Iedereen moet betaalbaar internet hebben’

In het bericht op de site benadrukt de Europese Commissie nogmaals het belang van wijdverspreid internet. “Voor het eerst in de geschiedenis van EU-regelgeving wordt een internetverbinding beschouwd als een universele dienst. Dat betekent dat iedereen toegang moet krijgen tot internet en telecommunicatie tegen een betaalbaar tarief. Lidstaten moeten ervoor zorgen dat dit het geval is. Daarvoor kan het nodig zijn dat ze bijvoorbeeld speciale tarieven moeten rekenen voor mensen met lage inkomens. Ook voor mensen met speciale behoeften (zoals gehandicapten of ouderen) moeten de lidstaten internet garanderen”, aldus de Europese Commssie.

Roamingtarieven verbannen uit EU

Eerder kondigde de Europese Commissie ook al aan dat het roamingtarieven in juni 2017 volledig afgeschaft wil hebben in de EU. Met dit streven kwam de EC nadat er veel kritiek werd geuit op het oude plan. Daarin stond dat mensen die langer dan drie maanden of langer dan één maand achter elkaar in het buitenland waren, nog steeds roamingkosten moesten betalen.

Bron: Europese Commissie, 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Demonstratie: deze gloednieuwe technologie gaat het verschil maken voor smartphones lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters