Europese Commissie wil roamingtarieven afschaffen

De roamingtarieven die mobiele bellers moeten betalen zodra ze in het buitenland gaan bellen, moeten sterk worden verminderd en op den duur geheel verdwijnen, vindt de Europese Commissie.

roaming

De EU heeft al een plafond gesteld aan de extra kosten voor het bellen in het buitenland. Ook de kosten van een sms over de grens en als laatste de kosten van datagebruik in het buitenland zijn aan banden gelegd, nadat veel klachten kwamen van klanten die na hun vakantie een torenhoge rekening kregen. Deze tarieven zijn in alle 27 EU-landen gelijkgetrokken.

Maar het gaat de EU niet ver genoeg. De telco’s zijn aan een plafond gebonden, en blijven daar veelal op zitten. Concurrentie over de grens is er nauwelijks. Alle telco’s brengen hetzelfde roamingtarief in rekening, en daarmee behalen ze ‘onverantwoord hoge marges’ op de gesprekken in het buitenland, aldus de Europese Commissie.

De Commissie gaat nu twee maanden lang het Europese publiek consulteren om oplossingen te vragen, hoe de concurrentie voor het roamen zo kan worden aangewakkerd dat de roamingkosten tegen 2015 bijna op nul staan.

“Grote verschillen tussen thuis bellen en bellen in het buitenland hebben geen plaats in één echte Europese markt”, vindt Neelie Kroes, de Europese Commissaris die hierover gaat.

“We moeten de bron van het probleem aanpakken, namelijk het gebrek aan concurrentie, en we moeten een duurzame oplossing vinden. We hebben een open mind voor mogelijke oplossingen.”

De maximumprijs voor bellen in een ander EU-land is in juli dit jaar vastgesteld op 39 eurocent per minuut plus btw, en een telefoontje ontvangen in het buitenland mag sindsdien niet meer dan 15 cent per minuut kosten.

Het maximumbedrag voor het verzenden van een sms is 11 cent, en de limiet voor mobiel dataverbruik is vastgezet op 80 cent per megabyte. Alles zonder btw, die per land verschilt.

Deze regelingen gelden tot juni 2012. De Europese Commissie moet al volgend jaar beslissen of daarna dit regime wordt verlengd of aangepast.

Bron: Times of Malta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters