Europese providers willen Google-advertenties gaan blokkeren

Providers in Europa willen advertenties van Google gaan blokkeren via het netwerk. Op deze manier willen ze de dominantie van Google de nek om draaien.

Google ads

Volgens The Financial Times testen Europese providers een nieuwe techniek om advertenties van Google weg te filteren via hun netwerk voor eindgebruikers. De krant laat weten dat de providers een programma gesignaleerd hebben op hun netwerk dat advertenties van Google standaard wegfiltert op websites en in apps. De providers kunnen dit bewerkstelligen omdat de data die opgehaald wordt door gebruikers via hun netwerk loopt en voordat het aankomt door een filter heen gaan.

Het idee is om zo de dominantie van Google te breken op de advertentiemarkt. Het is voor veel providers een doorn in het oog dat Google veel geld verdient met advertenties op diensten zoals YouTube en Google Search, maar dat Google niet wil betalen voor de snelle doorgifte van dergelijke sites. Ook wil Google niet delen in de advertentie inkomsten die het hiermee verdient. Om deze reden proberen providers in Europa nu Google buitenspel te zetten. Google liet afgelopen maand nog weten dat het zoekverkeer via mobiel inmiddels groter is dan het zoekverkeer via de computer.

Providers overwegen twee varianten van de blokkade. Eentje is een extra bundel die eindgebruikers kunnen afsluiten bij de provider. Dankzij deze bundel zullen ze geen Google-advertenties meer zien op hun mobiel. De tweede optie is om Google-advertenties standaard te blokkeren voor alle gebruikers. Zo zetten ze Google helemaal buitenspel op mobieltjes in Europa.

Onduidelijk is welke providers mee doen aan het project. Wel lijkt de kans klein dat de Europese Commissie de blokkade door providers zal gaan toestaan. Hierdoor komt namelijk de netneutraliteit in gevaar omdat providers dan beslissen wat gebruikers wel en niet mogen zien, en dat is volgens de EU niet de bedoeling.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters