Europese telco's spelen met idee voor pan-Europese provider

Grote Europese telco’s spelen met het idee om een grote pan-Europese telecomprovider op te richten, zodat roaming in het buitenland niet meer nodig is: je zit dan in alle 27 Eurolanden op dezelfde provider. De Europese Commissie ziet wel wat in het idee, maar de afzonderlijke lidstaten lijken nog wel hobbels te kunnen opwerpen.

KPN logo

Eurocommissaris Neelie Kroes gaf vorig jaar al in een interview aan dat een paar pan-Europese providers best goed zouden zijn voor de concurrentie, en dus goed voor de portemonnees van de Europese telecomklanten.

De Europese telco’s zijn vanwege de vele Europese grenzen te klein om een vuist te kunnen maken tegenover hardwareleveranciers. Er kunnen niet, zoals in bijvoorbeeld Amerika, grote kortingen op smartphones worden bedongen. De telco’s zijn daarvoor te klein. Maar een paar grote pan-Europese providers kunnen wel kortingen bedingen, denken zij. Ook is het makkelijker om nieuwe 4G-netwerken uit te rollen in een samenwerkingsverband.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling van de Europese telco’s om te fuseren tot een grote Europese provider. De concurrentie moet blijven, ook van de Europese Unie.

Het verhaal over de plannen van de Europese telco’s is naar buiten gebracht door The Financial Times. Na het bekendmaken van het nieuws schoten de aandelenkoersen van de telco’s onmiddellijk omhoog. De bronnen van de krant melden echter dat de gesprekken over één pan-Europees telecomnetwerk nog altijd in een zeer vroeg stadium verkeren.

Momenteel zijn er 1200 telecombedrijven actief op het gebied van vaste telefonie in Europa, en nog eens honderd houden zich bezig met mobiele telefonie. Een gesprek met Eurocommissaris Almunia over het pan-Europese plan is bijghewoond door hoge managers van Deutsche Telekom, France Telecom , Telecom Italia Telefonica, KPN en Belgacom.

Bron: Reuters

tags:
  Samsung

  Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

  Xiaomi

  Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

  smartphones

  FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

  Google gebouw New York

  “Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

  Google logo gezicht

  Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

  Apple

  Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters