Europese telco's spelen met idee voor pan-Europese provider

Grote Europese telco’s spelen met het idee om een grote pan-Europese telecomprovider op te richten, zodat roaming in het buitenland niet meer nodig is: je zit dan in alle 27 Eurolanden op dezelfde provider. De Europese Commissie ziet wel wat in het idee, maar de afzonderlijke lidstaten lijken nog wel hobbels te kunnen opwerpen.

KPN logo

Eurocommissaris Neelie Kroes gaf vorig jaar al in een interview aan dat een paar pan-Europese providers best goed zouden zijn voor de concurrentie, en dus goed voor de portemonnees van de Europese telecomklanten.

De Europese telco’s zijn vanwege de vele Europese grenzen te klein om een vuist te kunnen maken tegenover hardwareleveranciers. Er kunnen niet, zoals in bijvoorbeeld Amerika, grote kortingen op smartphones worden bedongen. De telco’s zijn daarvoor te klein. Maar een paar grote pan-Europese providers kunnen wel kortingen bedingen, denken zij. Ook is het makkelijker om nieuwe 4G-netwerken uit te rollen in een samenwerkingsverband.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling van de Europese telco’s om te fuseren tot een grote Europese provider. De concurrentie moet blijven, ook van de Europese Unie.

Het verhaal over de plannen van de Europese telco’s is naar buiten gebracht door The Financial Times. Na het bekendmaken van het nieuws schoten de aandelenkoersen van de telco’s onmiddellijk omhoog. De bronnen van de krant melden echter dat de gesprekken over één pan-Europees telecomnetwerk nog altijd in een zeer vroeg stadium verkeren.

Momenteel zijn er 1200 telecombedrijven actief op het gebied van vaste telefonie in Europa, en nog eens honderd houden zich bezig met mobiele telefonie. Een gesprek met Eurocommissaris Almunia over het pan-Europese plan is bijghewoond door hoge managers van Deutsche Telekom, France Telecom , Telecom Italia Telefonica, KPN en Belgacom.

Bron: Reuters

tags:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
  Whatsapp

  Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

  Google I/O 2017

  Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

  Tele2 unlimited

  Tele2 overtreft T-Mobile in prijzenoorlog met onbeperkt abonnement lees verder

  Apple iphone 8

  Biograaf Steve Jobs: Apple is niet meer innovatief lees verder

  Google Pixel 3

  ‘LG gaat de Google Pixel 3 familie produceren’ lees verder

  Samsung in China

  Samsung in China: van marktleider tot kleine speler lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters