Europese Unie trekt stekker uit Symbeose

De Europese Unie, die in november aankondigde een subsidie van 22 miljoen euro in het mobiele besturingssysteem Symbian van Nokia te steken, heeft dat geld nooit betaald. Inmiddels is de stekker uit het SYMBEOSE project getrokken, dat met deze subsidie op gang zou worden gebracht.

symbian logo

Dat bevestigt een naaste medewerker van Eurocommissaris Neelie Kroes via Twitter in antwoord op een tweet van All About Phones. De tweet staat onder deze tekst.

Het project dat in november door de EU en een reeks bedrijven en instanties uit acht Europese landen werd bedacht, kreeg de naam SYMBEOSE. Op basis van Symbian zou het mobiele besturingssysteem zijn vleugels moeten uitslaan buiten de wereld van smartphones en tablets.

Doel was een soort pan-Europees embedded OS te stichten. Van Europese bodem, want Symbian was verbonden aan het Finse Nokia.

Voor het project werd 22 miljoen euro uitgetrokken. De helft hiervan kwam uit de Europese belastingpot, de andere helft moest komen van de deelnemende instanties waaronder telefoonbedrijven, en de Symbian Foundation zelf.

De aankondiging van SYMBEOSE werd in de techwereld vol ongeloof ontvangen omdat toen reeds alom werd geoordeeld dat Symbian op zijn laatste benen liep. Bovendien ging het initiatief ervan uit dat Symbian open source was en door iedereen vrijelijk kon worden gebruikt, maar dat was niet meer zo sinds de Symbian Foundation zijn rol van ontwikkelaar wijzigde in beheerder van patenten die door Nokia werden geclaimd. Vervolgens trok de EU stilletjes de stekker uit het project. Er is geen cent betaald, beweert Carl-Christian Buhr, EU-ambtenaar en naaste medewerker van Eurocommissaris Neelie Kroes.

SYMBEOSE blijkt dus al dood en begraven te zijn voor het goed en wel is begonnen. Wat zeker achteraf geen slechte zaak lijkt te zijn, aangezien Nokia zijn eigen besturingssysteem nu zelf ook al gaat inwisselen voor het Amerikaanse Windows Phone 7. Voordat het zo ver is, wordt nog wel een aantal Nokia-telefoons op basis van Symbian uitgebracht.

@bartvuijk @daanno this planned research project (SYMBEOSE) has in fact been stopped, EU has not paid anything /cc @NeelieKroesEUless than a minute ago via Tweetings

Favorite
Retweet
Reply

Carl-Christian Buhr
ccbuhr

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters