'Fabrikanten moeten geld gaan betalen voor Android-licentie'

Google zou wel eens noodgedwongen geld kunnen gaan rekenen voor het Android OS aan zijn OEM’s. Dit zou eventueel het gevolg kunnen zijn van een schikking tussen Google en Oracle.

Hoewel het Android OS gedeeltelijk gratis door Google beschikbaar wordt gesteld aan fabrikanten, lijkt het erop dat dit verdienmodel voor Google niet lang meer houdbaar is. Google verdient flink wat geld aan het OS dat in twee delen is opgesplitst. Allereerst verdient Google aan de advertenties die in het OS weergegeven worden in verschillende applicaties, waaronder die van Google zelf. Maar ook verdient Google aan premium-applicaties die het bedrijf aan fabrikanten zoals HTC, Samsung, LG en Sony Ericsson slijt.

Android wordt namelijk standaard geleverd zonder Google Maps, Gmail en de Google Market. Als fabrikanten deze applicaties alsnog op hun toestellen willen hebben dan dienen ze hiervoor te betalen. Fabrikanten nemen een licentie op deze applicaties zodat hun gebruikers extra applicaties kunnen installeren via de Market en uiteraard gebruik kunnen maken van alle functionaliteiten van Android.

Google heeft echter nooit om licentiegeld gevraagd van fabrikanten om het Android OS zelf überhaupt te mogen gebruiken. Hier kan nu wel eens verandering in gaan komen, zo meldt Fosspatents. De CEO van Google moet namelijk vandaag verplicht met de CEO van Oracle om tafel om te kijken of ze een overeenkomst tot stand kunnen brengen omtrent de lopende rechtszaak die Oracle tegen Google heeft aangespannen.

Google heeft namelijk zowel in het Android OS als in het Chrome OS Java-code gebruikt die zonder licentie een op een is gekopieerd van Oracle. Oracle wil nu voor elk verkochte Android-smartphone, tablet en verkochte Chrome OS-laptop geld zien. Dit bedrag zal in de miljarden dollars lopen en Google staat niet sterk in zijn verdediging aangezien een medewerker van Google al aangegeven heeft dat het bedrijf ‘waarschijnlijk’ de code gekopieerd heeft tijdens de ontwikkeling van Android.

Omdat de eventuele schadevergoeding zo groot kan zijn heeft de rechtbank beide partijen er toe gedwongen om samen eerst in overleg te treden om zo tot een eventuele oplossing te komen. Oracle wil Google wel een licentie verschaffen maar dat zal inhouden dat Google per verkochte smartphone en tablet tussen de 15 en 20 dollar moet betalen aan Oracle. Aangezien het hier om een astronomisch bedrag gaat lijkt Google gedwongen om de afnemers van het Android OS te laten betalen voor het OS zodat het gezamenlijk de kosten kan dragen voor de benodigde licenties.

Er zijn echter ook andere scenario’s mogelijk zoals het overmaken van een eenmalig bedrag dat in de miljarden zal lopen voor Google. Alle eventuele opties worden netjes door Fosspatents beschreven in een artikel.

Bron: fosspatents

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. robert -

  Het is toch raar dat Oracle vrij laat mee komt. Een overzicht:
  1. fabrikanten betalen 15 tot 20 dollar voor java
  2. fabrikanten betalen tussen 5 en 10 dollar aan MS
  3 fabrikanten betalen premium versie aan Android (stel tussen 5 en 10 dollar)

  Dus de fabrikanten zouden per toestel tussen de 25 en 40 dollar moeten betalen. Hoezo gratis?

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Android P 9.0

‘Android P 9.0 omarmt notch en redesign moet iPhone-gebruikers overhalen’ 🔥 lees verder

Samsung heeft eindelijk zijn belabberde emoji gefixt lees verder

Smartphones samsung IDC vlaggenschepen smartphonemarkt phoneswap

Zo maak je je Android toestel net zo snel als een iPhone lees verder

OnePlus 5T review design

Contacten van oude naar nieuwe Android smartphone overzetten: zo werkt het lees verder

Android Oreo

Slechts 1.1 procent van Android smartphones draait op Android Oreo lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters