Dit is hoe Face ID werkt en wat je er verder over moet weten

Sinds de onthulling van de iPhone X (en eigenlijk daarvoor al) is de Face ID feature van het toestel een veelbesproken onderwerp. Naast de gebruikelijke pincode, kun je de feature gebruiken om de telefoon te ontgrendelen. Maar hoe werkt dit precies en is de feature eigenlijk wel zo veilig? Dit is wat je moet weten over Face ID. 

Hoe werkt het?

Wanneer je het display van de iPhone X activeert komt de TrueDepth camera in actie. Deze gaat op zoek naar je gezicht en controleert of je ogen open zijn en of ze gericht zijn op het toestel. Wanneer de camera inderdaad een gezicht heeft gedetecteerd, wordt er een 2D infrarood beeld hiervan gemaakt. Dan gaat de zogenaamde dotprojector aan de slag. Deze projecteert meer dan 30.000 infrarood dots op je gezicht om hiermee een 3D map te maken. De gescande data wordt vervolgens naar de A11 Bionic chip gestuurd, waar deze wordt vergeleken met de opgeslagen data van je gezicht van toen je Face ID voor het eerst hebt ingesteld. Als de gescande en opgeslagen data met elkaar overeen komt, wordt het toestel ontgrendeld.

iPhone X Face ID

 

Face ID herkent je ook met pukkels en een ander kapsel

Om herkend te worden door je iPhone X, hoef je er niet per se telkens hetzelfde uit te zien. Er wordt vooral gefocust op de combinatie van je ogen, neus en  mond. Deze moet je daarom ook niet bedekken. Zolang deze combinatie van gezichtskenmerken klopt, maakt het niet uit dat je haar anders zit of dat je bijvoorbeeld een muts op hebt. Ook met een bril op zou de TrueDepth camera je moeten herkennen, zolang je bril niet voor een niet al te erge vervorming zorgt. Het is niet voor niets dat sterren vaak rondlopen met een grote spiegelende zonnebril om niet herkend te worden. Je toestel heeft hier ook moeite mee.

Geen enkel systeem is feilloos

Om Face ID te trainen in het spotten van nep gezichten, heeft Apple samengewerkt met professionele maskermakers en visagistes. Met maskers werd getest of het systeem ook gefopt kon worden. Apple’s senior vice president of worldwide marketing, Phil Schiller, geeft aan dat geen enkel biometrisch systeem helemaal perfect is, maar dat Face ID wel vele malen veiliger is dan Touch ID. De kans dat een willekeurig person je toestel zou kunnen ontgrendelen via Face ID zou 1 op 1.000.000 zijn, tegenover 1 op 50.000 met Touch ID. Als we het hebben over tweelingen is het echter weer een ander verhaal. De iPhone X zou helaas wel wat problemen hebben met het onderscheiden van eeneiige tweelingen.

Face ID masker

Cyberveiligheid bedrijf fopt Face ID met masker

Onder andere Joanna Stern van The Wallstreet Journal en Wired Magazine waagden een poging om het systeem om de tuin te leiden met een masker, maar deze pogingen eindigden zonder succes. Het cyberveiligheidb bedrijf Bkav claimt echter dat het wel is gelukt om Face ID voor de gek te houden. Het bedrijf zou erachter zijn gekomen hoe de kunstmatige intelligentie achter Face ID werkt en maakte een eigen masker. Hierbij werden 3D prints gecombineerd met 2D prints en een met de hand gemaakte siliconen neus gebruikt.

Face ID

Soms verplicht terug naar een pincode

Zoals gezegd kun je er ook voor kiezen om gewoon een pincode te gebruiken en soms schakelt de iPhone X hier zelf naar terug. Dat gebeurt wanneer je bijvoorbeeld de Face ID feature langer dan 48 uur niet hebt gebruikt of wanneer je vijf keer faalt met het ontgrendelen van je toestel met Face ID. Daarnaast wil het toestel ook weer even weten dat de pincode wel bekend is als de telefoon uit is geweest en wanneer je de zijknop en één van de volume knoppen tegelijkertijd ingedrukt houdt.

Via: Mirror

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters