‘Facebook en Google steunen Samsung in patentzaak met Apple’

Meerdere techbedrijven spreken hun steun uit voor Samsung, in de patentzaak die loopt tussen Apple en de Zuid-Koreaanse fabrikant. Onder andere Facebook en Google vrezen dat een overwinning voor Apple grote gevolgen gaat hebben voor de tech-industrie.

Apple iPhone 4 vs Samsung Galaxy S

Dit schrijft Inside Sources op basis van een brief die ondertekend is door bedrijven als Facebook, Google, HP, Ebay en Dell en naar de rechter is gestuurd. Andere bedrijven scharen zich ook achter Samsung, maar worden door de site niet bij naam genoemd.

De groep bedrijven waarschuwt de rechtbank voor de gevolgen van een uitspraak waarin Samsung veel geld moet betalen aan Apple voor het kopiëren van bepaalde ontwerpelementen voor een smartphone. “Wanneer de uitspraak blijft staan, zal deze beslissing voor absurde resultaten zorgen”, schrijven de bedrijven.

“De impact zou voor bedrijven desastreus zijn. Ze besteden miljarden dollars aan onderzoek naar en ontwikkeling van complexe technologieën en bijbehorende onderdelen”, aldus de bedrijven. Ze benadrukken verder dat een smartphone uit duizenden onderdelen bestaat. De bedrijven menen dat hierdoor een telefoon te complex is om op basis van één bepaald designelement, of de werking daarvan, aangeklaagd te worden voor patentschending of kopiëring.

Met andere woorden: de fabrikanten vrezen dat, wanneer Apple de zaak tegen Samsung definitief wint, de ene fabrikant de ander kan aanklagen voor patentschending wanneer één van de ontelbare onderdelen van een smartphone lijkt op die van de eigen smartphone. En vervolgens aanspraak maakt op de volledige winst die de concurrerende smartphone opleverde.

De zaak tussen Apple en Samsung begon in 2012, toen Apple Samsung aanklaagde omdat de eerste Galaxy S-smartphones teveel op toenmalige iPhones zouden lijken. Eerder oordeelde de rechter al dat Samsung de winst van betaalde Galaxy-smartphones moest overmaken naar Apple om de geleden schade – of mislopen van winst – van Apple te vergoeden.

Fabrikanten zijn nu dus huiverig dat dit oordeel van de rechtbank als leidraad dient voor toekomstige patentzaken, waarin fabrikanten sneller concurrenten aanklagen om extra geld te zien. Apple laat ondertussen weten dat de brief niet veel waarde heeft, aangezien Google partijdig is gezien de connectie met Samsung.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Doogee S55

Deze robuuste smartphone heb je nodig voor je wilde avonturen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters