Facebook laat de blinden “zien” op iOS

Facebook heeft een tool gelanceerd voor blinden en slechtzienden zodat ze toch afbeeldingen kunnen zien op Facebook. Automatic Alternative Text heeft Facebook het genoemd.

Facebook
Matt King, Facebook’s eerste blinde ingenieur had problemen om erachter te komen waar de discussie van de afbeelding over gaat, dus hij lanceerde Automatic Alternative Text.

Automatic Alternative Text

Als je over Facebook scrolled kom je langs honderden foto’s en video’s, kan je dat ook met je ogen dicht? Nee waarschijnlijk niet. Blinden en slechtzienden maken gebruik van een schermlezer die teksten voorleest op hun mobiel, het probleem hiervan is dat als mensen een afbeelding posten of een video dan gebeurt dat vaak zonder beschrijving, de schermlezer kan hier niks mee. Automatic Alternative Text pakt onderdelen uit de afbeelding om zo tot steekwoorden te komen, bijvoorbeeld drie personen, lachen, buiten.

AAT begrijpt en herkent afbeeldingen en doormiddel van algoritmes en patroonherkenning past AAT een lijst van woorden toe die voorgelezen word zodat de afbeelding duidelijker word. AAT is nog in de beginfase maar kan al een aantal woordjes zeggen in verschillende categorieën zoals vervoer (“auto”, “boot”, “vliegtuig”) in de natuur (“sneeuw”, “oceaan”,”zonsondergang”) en nog veel meer, de technologie kan ook mensen identificeren en een selfie herkennen.

Artificial intelligence

Facebook
Automatic Alternative Text pakt onderdelen uit de afbeelding om zo tot steekwoorden te komen, bijvoorbeeld drie personen, lachen, buiten.

AAT is echt nog in de begin fase, een pizza kan AAT nog identificeren maar een peperoni pizza met olijven is nog een lange weg te gaan. Facebook wil verbeteren door een visual Q&A in te stellen. Het houd in dat je een vraag kan stellen zoals, hoeveel mensen zitten er in de afbeelding en wie, Facebook geeft dan antwoord. Facebook is niet de eerste die suggesties voor tags bij een foto zet. Google kwam vorig jaar uit met de nieuwe Photo’s app die dit ook kon. Maar dat gaat niet altijd even vlekkeloos, in juni vorig jaar bleef Photo’s Jacky Alciné samen met haar vriend taggen als gorillas. Jacky Alciné heeft net zoals als haar vriend een donkere huidskleur. De opmerking werd opgevat als extreem racistisch en Google heeft de tag verwijdert om nog meer misverstanden te voorkomen. AAT is alleen nog verkrijgbaar voor de iOS schermlezer en alleen in het engels. Facebook zal de functionaliteit snel naar andere platforms en andere talen verspreiden.

Bron: TheVerge.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Nieuwe Emoji iPhone

Voorproefje: deze nieuwe emoji komen later dit jaar naar je iPhone 😱🙊 lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Telecomawards

Deze onmisbare features hebben Android en iOS (nog) niet van elkaar gejat lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters