Facebook laat de blinden “zien” op iOS

Facebook heeft een tool gelanceerd voor blinden en slechtzienden zodat ze toch afbeeldingen kunnen zien op Facebook. Automatic Alternative Text heeft Facebook het genoemd.

Facebook
Matt King, Facebook’s eerste blinde ingenieur had problemen om erachter te komen waar de discussie van de afbeelding over gaat, dus hij lanceerde Automatic Alternative Text.

Automatic Alternative Text

Als je over Facebook scrolled kom je langs honderden foto’s en video’s, kan je dat ook met je ogen dicht? Nee waarschijnlijk niet. Blinden en slechtzienden maken gebruik van een schermlezer die teksten voorleest op hun mobiel, het probleem hiervan is dat als mensen een afbeelding posten of een video dan gebeurt dat vaak zonder beschrijving, de schermlezer kan hier niks mee. Automatic Alternative Text pakt onderdelen uit de afbeelding om zo tot steekwoorden te komen, bijvoorbeeld drie personen, lachen, buiten.

AAT begrijpt en herkent afbeeldingen en doormiddel van algoritmes en patroonherkenning past AAT een lijst van woorden toe die voorgelezen word zodat de afbeelding duidelijker word. AAT is nog in de beginfase maar kan al een aantal woordjes zeggen in verschillende categorieën zoals vervoer (“auto”, “boot”, “vliegtuig”) in de natuur (“sneeuw”, “oceaan”,”zonsondergang”) en nog veel meer, de technologie kan ook mensen identificeren en een selfie herkennen.

Artificial intelligence

Facebook
Automatic Alternative Text pakt onderdelen uit de afbeelding om zo tot steekwoorden te komen, bijvoorbeeld drie personen, lachen, buiten.

AAT is echt nog in de begin fase, een pizza kan AAT nog identificeren maar een peperoni pizza met olijven is nog een lange weg te gaan. Facebook wil verbeteren door een visual Q&A in te stellen. Het houd in dat je een vraag kan stellen zoals, hoeveel mensen zitten er in de afbeelding en wie, Facebook geeft dan antwoord. Facebook is niet de eerste die suggesties voor tags bij een foto zet. Google kwam vorig jaar uit met de nieuwe Photo’s app die dit ook kon. Maar dat gaat niet altijd even vlekkeloos, in juni vorig jaar bleef Photo’s Jacky Alciné samen met haar vriend taggen als gorillas. Jacky Alciné heeft net zoals als haar vriend een donkere huidskleur. De opmerking werd opgevat als extreem racistisch en Google heeft de tag verwijdert om nog meer misverstanden te voorkomen. AAT is alleen nog verkrijgbaar voor de iOS schermlezer en alleen in het engels. Facebook zal de functionaliteit snel naar andere platforms en andere talen verspreiden.

Bron: TheVerge.com

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters