Facebook pakt nepnieuws binnenkort aan in Nederland

Facebook is in de Verenigde Staten begonnen met de aanpak van nepnieuws. Facebook labelt het nieuws met ‘disputed news’ of te wel nepnieuws. Het label is bedoeld om mensen te weerhouden om nepnieuws te verspreiden.

Nepnieuws in de Verenigde Staten

FacebookDit weekend verscheen het label ‘disputed news’ bij een artikel. In het artikel stond dat het Android-toestel van Donald Trump onbeveiligd is. Daardoor zou er informatie over het Witte Huis gelekt worden. Het nieuws werd door feitencheckers Snopes en PolitiFact als vals nieuws beoordeeld.

Controle op nepnieuws

Facebook maakte vorig jaar bekend dat nepnieuws door feitencheckers gecontroleerd gaat worden. Het bericht zal niet verwijderd worden, maar krijgt een label. Ook zal het minder snel op de timeline van mensen verschijnen. De gebruikers die nepnieuws willen delen zullen een waarschuwing te zien krijgen. Facebook wil met het label en de waarschuwing mensen ontmoedigen om dit soort nieuws te verspreiden.

Aanpak in Nederland

Facebook maakte donderdag bekend dat nepnieuws ook in Nederland aangepakt gaat worden. De feiten zullen door nieuwssite Nu.nl en de Universiteit van Leiden gecheckt worden. Ook mogen gebruikers zelf het nieuws als nepnieuws markeren. Als het bericht werkelijk incorrect blijkt te zijn zal het een label krijgen. In Frankrijk en Duitsland zal de nieuwe functie binnenkort ook ingezet worden.

Bron: Nu.nl

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters