WhatsApp rukt op: Facebook wordt steeds minder als nieuwsbron gebruikt

Gebruik jij Facebook als een nieuwsbron? Bij steeds minder gebruikers is dat het geval, zo blijkt uit recent onderzoek. Vreemd genoeg lijkt WhatsApp de plek van Facebook in te gaan nemen, terwijl kranten verder lijden.

Facebook verliest rol als voornaamste nieuwsbron

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat Facebook officieel WhatsApp overnam voor 19 miljard euro. Facebook speelt in het leven van veel gebruikers de rol van voornaamste nieuwsbron. Oftewel: gebruikers halen al hun nieuws van Facebook.

Facebook WhatsApp

Juist daarom zette men vraagtekens bij de rol die Facebook tijdens de Amerikaanse verkiezingen van vorig jaar speelde. Werd de nieuwe president gekozen door de algoritmes die onze nieuwsfeed opbouwen? Misschien hoeven we over een paar jaar in dat soort situaties niet meer met de vinger naar Facebook te wijzen.

In veel markten verliest het sociale netwerk langzaam zijn rol als voornaamste nieuwsbron. Ironisch genoeg wordt die plaats ingenomen door niemand minder dan WhatsApp.  Dat blijkt uit een uitvoering onderzoek van het Reuters Institute for the Study of Journalism. De prestigieuze instantie ondervroeg 71,805 respondenten uit 36 verschillende landen.

Whatsapp nieuwsbron

In meer dan de helft van die landen is het gebruik van Facebook als nieuwsbron afgenomen. Desondanks gaat nog steeds 47% van de respondenten naar Facebook om te ontdekken wat er in de wereld gebeurd. Slechts 15% zegt zijn nieuws van WhatsApp te halen.

Whatsapp rukt op

Dat lijkt bijna niks, maar daar komt verandering in als je het per land bekijken. In bepaalde markten is WhatsApp ontzettend groot als nieuwsbron: 51% in Malysie, 46% in Brazilie en 39% uit Chileans gebruikt WhatsApp als voornaamste nieuwsbron.

WhatsApp taggen

Je nieuws uit een chat-app halen lijkt nou niet bepaald handig. Waar is het overzicht? Vergeet echter niet dat het praten over de overheid in sommige locaties tot een gevangenisstraf of zelfs de doodstraf kan leiden. De versleutelde berichten die WhatsApp verstuurd zorgen ervoor dat je daar alsnog veilig je kritiek kunt uiten, zonder dat de overheid het doorheeft.

Overigens lijkt dit onderzoek ook het doodsvonnis van kranten te tekenen. Althans, de resultaten zijn nou niet bepaald rooskleurig. Het aantal mensen dat kranten als hun bron van nieuws gebruiken is van 2013 tot 2017 gehalveerd. Dat hangt vooral samen met de leeftijd van respondenten.

WhatsApp Facebook nieuwsbron

Bij respondenten van boven de 55 zijn kranten en televisie juist weer heel belangrijk. Slechts 7% van hen gebruikt sociale media als nieuwsbron. Maar ja, de jeugd is de toekomst. Kranten gaan het dus steeds moeilijker krijgen. De vraag is of WhatsApp ook gaat oprukken in markten zoals Nederland, waar je niet hoeft te vrezen voor de overheid. Als deze trend doorzet, dan zou dat nog best eens kunnnen gebeuren.

Bron: ReutersDigitalNewsReport via Engadget

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple beste apps 2017

De beste apps en games van 2017 volgens Apple: Nederland in de prijzen lees verder

Vijf beste iOS en Android apps voor Bitcoin: wallets en meer lees verder

Animal Crossing Pocket Camp

Met deze vier tips word je snel rijk in Animal Crossing: Pocket Camp lees verder

Google Data Datally

Google’s nieuwe app zorgt dat je minder mobiele data verbruikt lees verder

YouTube Go

Youtube Go nu beschikbaar: offline video’s kijken, minder data verbruiken lees verder

The Last Jedi: vijf mobiele Star Wars games die je moet checken lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters