Fietsers mogen telefoon onderweg blijven gebruiken

Het wordt niet verboden om tijdens het fietsen je smartphone te gebruiken. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu denkt dat campagnes tegen telefoongebruik nuttiger zijn.

Fietsers mogen telefoon onderweg blijven gebruiken screenshot-0

Een verbod op het gebruik van smartphones terwijl het fietsen is volgens minister Melanie Schultz van Haegen niet te handhaven. Vorig jaar begon de minister met een onderzoek of een verbod voor smartphonegebruik op de fiets zinvol is.

Volgens haar is dat niet het geval, schrijft ze nu aan de Tweede Kamer. “Ik ben geen voorstander van regelgeving die niet of erg moeilijk handhaafbaar is”, schrijft Schultz van Haegen. “Op basis van de gegevens uit andere Europese landen zie ik dan ook geen aanleiding om onze regelgeving te veranderen. Wij zetten in Nederland serieus in op gedragsverandering op een positieve manier.”

“Op 23 september 2014 heb ik een convenant getekend met KPN, T-Mobile, Vodafone en Ziggo. Ik trek samen met deze providers op met de campagne ‘Aandacht op de Weg’, waar ook de Fietsmodus een belangrijk onderdeel van is.”

Fietsmodus is een app voor iOS en Android waarmee gebruikers punten scoren als ze tijdens het fietsen hun smartphone niet gebruiken. “In de laatste maanden van 2014 is ruim 700 duizend kilometer gefietst met die Fietsmodus aan”, aldus de minister. “Er komen zowel in het voorjaar als najaar acties om scholieren te stimuleren om de Fietsmodus te gebruiken en daarmee prijzen te winnen.”

Op die manier hoopt de overheid smartphonegebruik tijdens het fietsen te ontmoedigen. Daarnaast kan ook de verzekering afschrikkend werken voor smartphonegebruik onderweg. Zo kijken verzekeraars per ongeval welk gedrag bijdroeg aan de totstandkoming hiervan. Heb je je smartphone gebruikt, dan kun je eventueel aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade.

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters