Financial Times omzeilt 'Apple-belasting' met web-app

Veel uitgevers hebben het helemaal gehad met Apple, die niet alleen dertig procent van de inkomsten van hun lezers inpikt maar – en dat vinden ze nog erger – het directe contact met hun klanten verhindert. De Financial Times heeft er wat op gevonden.

Financial Times

De populaire krant heeft nu zijn eigen web-app gemaakt, waarmee de App Store van Apple wordt omzeild en alle winst bij de uitgever terecht komt. De web-app zorgt ervoor dat je niet via iTunes hoeft, en ook niet door de Android Market die soortgelijke percentages opeist als Apple. Toch belooft de Financial Times een prima lezerservaring en een user interface die net zo gemakkelijk in gebruik is als een echte app.

Directeur Rob Grimshaw van de Financial Times kon niet akkoord gaan met de voorwaarden van Apple. Hij noemt het een ‘stap achteruit’; uitgeverijen drijven van oudsher op het directe contact met hun lezers en met de web-app hoeven ze Apple helemaal niets te betalen.

Opmerkelijk is dat de krant met het nieuws over zijn web-app komt net nadat Apple zijn eigen nieuwe Newsstand-app heeft gepresenteerd, dat vol komt te staan met digitale kranten en tijdschriften. Waar je je via de App Store op kunt abonneren. Newsstand is een onderdeel van iOS 5.0, dat in de herfst uitkomt voor iPhone en iPad. In de digitale kiosk is straks de New York Times te krijgen, de Daily Telegraph en meer bekende kranten.

De Financial Times heeft nu 224.000 digitale abonnees en vraagt al jaren geld voor zijn digitale content. Volgens Grimshaw leest zo’n vijftien procent van deze abonnees de krant op een mobiel apparaat.

De krant heeft zijn web-app gebsaseerd op de HTML5 standaard die Apple ondersteunt, en biedt niet alleen artikelen om te lezen maar ook video’s. De web-app is te vinden op deze site.

Bron: Neowin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters