Firefox voor iOS blokkeert nu standaard tracking én advertenties

In een tijd waar privacy en tracking in hot topic is, heeft Mozilla een radicale beslissing genomen. De nieuwste versie van Firefox voor iOS beschermt je nu standaard tegen tracking. Als gevolg daarvan worden ook de meeste advertenties geblokkeerd.

Deze functie zat al langer in Firefox voor iOS, maar staat nu standaard aan. Mozilla past standaard een basisfilter toe dat nog enkele bekende trackers toelaat, maar je kunt ook een streng filter activeren. Er bestaat dan wel een risico dat websites slecht werken.

Tien blacklists gecombineerd

Mozilla gebruikt eigen technologie voor het blokkeren van trackers en advertenties. Deze zat voorheen alleen in de Firefox Focus-browser, maar is nu naar Firefox op iOS uitgerold. Ook op de desktop en Android is dit in te schakelen, maar het staat standaard uitgeschakeld. Mozilla gebruikt standaard data van tien blacklists.

mozilla firefox tracking protection

Natuurlijk kun je de bescherming tegen tracking en advertenties per site uitschakelen. Het is ook mogelijk om per site te bekijken hoeveel trackers geblokkeerd worden. De instelling voor het verhogen van het beschermingsniveau is te vinden onder de menu-knop rechtsonder, vervolgens ga je naar Instellingen en tik je op Bescherming tegen volgen.

Enorm verschil

Firefox voor iOS liet lang op zich wachten, maar heeft met de focus op privacy nu een unieke positie te pakken. Bescherming tegen tracking is niet alleen fijn voor je privacy, websites laden ook aanzienlijk sneller zonder de honderden kilobytes javascript voor advertenties en tracking. Dat is ook nog eens goed voor je mobiele datagebruik.

Op iOS is de browser echter lastig te gebruiken. Dat komt vooral omdat Apple niet toestaat om een andere browser als standaard in te stellen. Alle links waar je in bijvoorbeeld de Mail-app of Berichten op klikt, blijven in Safari geopend worden.

Firefox blokkeerlijsten
OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters