Onderzoek: Fitness trackers helpen je niet met afvallen

Als je wil afvallen dan zijn fitness trackers wellicht toch niet het ultieme wondermiddel, zo blijkt uit een nieuw onderzoek onder 500 participanten met overgewicht.

Fitness trackers

Fitness trackers, smartwatches en slimme armbanden zijn heel populair. Je merkt het alleen al aan het feit dat vrijwel elk smartwatchmerk zich nu richt op de fitnessmarkt, een segment waar men wel bereid is om flink geld neer te leggen voor een wearable. De slimme apparaatjes geven je de controle over je beweging, je sport. Je ziet precies hoeveel calorieën je hebt verbrand, je nachtrust gaat er als het goed is op vooruit en je kunt je hartslag altijd in de gaten houden. Veel consumenten zien de wearables dan ook als een kans om gezonder te worden, een ongrijpbaar begrip dat door wearables opeens meetbaar lijkt te worden.

Afvallen

Helaas zijn fitness trackers en andere wearables wellicht toch niet het wondermiddel waarmee je eindelijk zult gaan afvallen. Een uitgebreid nieuw onderzoek suggereert namelijk zelfs dat de apparaatjes gewichtsverlies verhinderen. Het Journal of the American Medical Association (JAMA) lgaf 500 participanten met overgewicht de opdracht om de komende twee jaar af te gaan vallen. De ene helft van de groep kreeg fitness trackers, terwijl de andere helft het zonder de moderne gemakken moest doen.

Je zou intuïtief verwachten dat de groep met trackers juist meer gewicht heeft verloren. Het tegendeel bleek na twee jaar echter waar te zijn. Juist de groep zonder slimme bandjes en horloges had meer gewicht verloren. We hebben het niet eens over subtiele verschillen. De groep met fitness trackers wist gemiddeld slechts 3.5 kilo af te vallen, terwijl de groep zonder fitness trackers gemiddeld juist 5.8 kilo had verloren.

fitnesstracker afvallen

Gimmick

Vooral toen de moderne fitness trackers net op de markt waren gekomen werden ze al snel afgeschreven als een gimmick. Daar zit dus wellicht een kern van waarheid in, al suggereert de leider van het onderzoek dat het meer aan de psyche van de mens ligt dan aan hoe capabel de gadgets zijn. Volgens Dr John Jakicic raken de participanten snel gewend aan hun fitness tracker en worden de constante herinneringen en statistieken minder urgent. Sterker nog, ze hebben wellicht zelfs een demotiverend en daarmee negatief effect op het gewichtsverlies van de gebruiker.

Het is dus duidelijk dat fitness trackers niet een wondermiddel zijn die je mindset meteen veranderen. Als je er echter echt voor gaat en toegewijd de wearables blijft gebruiken dan kunnen ze je echt helpen om gezonder te worden. Als je niet van plan bent om door te zetten dan kun je wellicht beter de gadgets gewoon in de winkel laten liggen.

Bron: BBC

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters