Waarom je geen foto’s met WhatsApp moet delen: kwaliteit vergeleken

Waar we in een grijs verleden eerst naar de winkel moesten om gemaakte foto’s te laten ontwikkelen, leven we nu in een tijd van de instant foto’s. Met de huidige toestellen lijkt het alsof er ongelimiteerd foto’s gemaakt kunnen worden, waarna ze meteen bekeken en bewerkt kunnen worden.

Uiteraard moeten ze daarna gedeeld worden met vrienden. De meeste mensen gebruiken hiervoor messenger apps zoals Whatsapp of Facebook Messenger. Wat veel mensen echter niet weten is dat de applicaties je foto’s vaak aanpassen  en comprimeren voordat deze verstuurd worden. We hebben op een rijtje gezet wat deze vijf populaire messenger apps precies met je foto’s doen bij welke je het beste resultaat overhoudt.

Formaat, bestandsgrootte en kwaliteit

Bij het versturen van foto’s lijken alle vijf apps de foto’s te verkleinen. Bij de ene gebeurt dit meer dan bij de andere. Ook de grootte van het bestand zelf wordt bij alle applicaties aangepast. Hierbij varieert het hoeveel een app de bestandsgrootte verkleint, afhankelijk van hoeveel data het beeld bevat. Simpele foto’s zullen bijvoorbeeld relatief gezien meer worden verkleind. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat het verkleinen van de fysieke grootte en de grootte van het bestand zelf invloed heeft op de kwaliteit van verstuurde beelden. Alle apps lijken gezocht te hebben naar de beste balans tussen bestandsgrootte en hoe de foto’s er op het display uitzien. Wanneer naar het hele beeld wordt gekeken zijn de verschillen niet zo groot. Pas wanneer wordt ingezoomd vallen de kwaliteitsverschillen wat meer duidelijk op.

Whatsapp

Bij Whatsapp houdt je na het versturen van een foto nog 40% over van het formaat. Zoals gezegd varieert de bestandsgrootte afhankelijk van het soort foto. Bij een simpele foto werd de bestandsgrootte gereduceerd naar 6,01%. Dit was bij een foto met hogere contrasten 9,99%. Bij het vergelijken van de kwaliteit van de foto’s is een Whatsapp foto van iets mindere kwaliteit dan de originele foto. Whatsapp valt buiten de top 2 apps, welke nauwelijks kwaliteitsverlies hebben. De rest van de apps biedt een vergelijkbare kwaliteit.

Whatsapp

Facebook Messenger

Van de vijf apps blijft het formaat bij Facebook Messenger het groots met 51% van de originele grootte. Van de bestandsgrootte van een simpele foto bleef 5,5% over en van een meer gecompliceerde foto 10,52%. De kwaliteit van foto’s verstuurd via de messenger is bijna hetzelfde als die van de originele foto.

Facebook Messenger één van de messenger apps

Instagram

Bij Instagram worden foto’s het meest verkleind en blijft er nog maar  16% over van het originele bestandsformaat. Foto’s worden vierkant bijgesneden naar een formaat van 640 x 640 pixels. Ook de bestandsgrootte wordt het meest verkleind. Zowel bij simpele foto’s als foto’s met meer data blijft er minder dan 2% van de originele bestandsgrootte over. De kwaliteit van de verstuurde foto’s is vergelijkbaar met Whatsapp.

Instagram

Twitter

De grootte van Twitter foto’s wordt gereduceerd naar 25%. Wat de bestandsgrootte betreft bleef 2,95% en 4,41% over van relatief de simpele en meer gecompliceerde foto. Ook bij Twitter is de kwaliteit van de uiteindelijke beelden vergelijkbaar met Whatsapp.

Twitter

Telegram

Met betrekking tot het verkleinen van het formaat zit Telegram een beetje in het midden met een uiteindelijke grootte van 32% van de originele foto. Van de bestandsgrootte van een simpele foto bleef 3,75% over, terwijl dit bij de foto met hogere contrasten 5,91% was. Wanneer via de galerij foto’s worden gestuurd, wordt de kwaliteit ook vergelijkbaar met die van Whatsapp, Twitter en Instagram. Het is echter ook mogelijk om via “bestand” foto’s te versturen. Hierbij treedt er geen kwaliteitsverlies op.

Telegram

Alle messenger apps goed voor kijken op beeldscherm

De makers van de verschillende messenger apps hebben er duidelijk op gefocust dat de hele foto op het scherm er goed uit blijft zien. Je zou dus in principe goed uitziende foto’s via alle vijf apps kunnen sturen. Als je wilt dat de foto’s er nog steeds goed uitzien bij het inzoomen, zouden Telegram en Facebook Messenger de beste optie zijn. Wie simpelweg een zo klein mogelijk bestandsformaat wil, zit bij Instagram aan het goede adres.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters