Foxconn ontkent grote staking in Chinese iPhonefabriek

Foxconn, de Chinese fabrikant die de iPhones maakt, ontkent dat er in een van zijn fabrieken een grote staking is uitgebroken onder drie- tot vierduizend arbeiders. De productie zou gewoon doorgaan en er is weinig aan de hand, aldus de fabrikant in een verklaring.

Foxconn fabriek

Eerder werd bekend dat er wel een grote staking was onder arbeiders, die het zat waren dat zij voordurend op de vingers werden gekeken door kwaliteitsinspecteurs. Die moesten erop toezien dat de iPhones 5 niet meer met krassen in de doos zouden worden gestopt, zoals gebruikers van de eerste batch iPhones massaal meldden.

Een groep van honderd inspecteurs zou zelfs weigeren aan het werk te gaan, nadat een aantal van hen door gefrustreerde arbeiders in elkaar was geslagen. Daarop zou een grote staking zijn uitgebroken die een complete iPhone 5-fabriek zou hebben lamgelegd.

Dit verhaal is de wereld ingeholpen door de China Labor Watch, een soort actiegroep die in New York is gevestigd. Het is inmiddels ontkend door Foxconn, die meldt dat er slechts wat kleine werkonderbrekingen van een beperkte groep arbeiders is geweest. De productie van de iPhones zou op geen enkel moment in gevaar zijn gekomen en er is een blik extra arbeiders opengetrokken om de opengevallen plekken aan de productielijnen in te vullen.

Foxconn meldt dat de onrust is ontstaan op 1 en 2 oktober, maar noemt het allerminst een staking. ”Die verhalen zijn ongegrond”, meldt de fabrikant. Die eraan toevoegt dat de productie van de iPhone 5 op schema ligt.

Bron: Reuters

tags:
  Samsung

  Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

  Xiaomi

  Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

  smartphones

  FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

  Google gebouw New York

  “Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

  Google logo gezicht

  Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

  Apple

  Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters